Iranienii sunt chemaţi la urne în al doilea tur de scrutin prezidențial
În cursă au rămas, cu procente apropiate, un politician considerat moderat, Masoud Pezeshkian, şi un ultraconservator, Saeed Jalili.
Articol de Carmen Gavrilă, 30 Iunie 2024, 13:32
Iranienii sunt chemaţi la urne într-un al doilea tur de scrutin, pe 5 iulie, ca să îşi aleagă preşedintele, după ce niciun candidat nu a reuşit să adune peste jumătate din voturile exprimate în primul tur.
Regimul de la Teheran a fost nevoit să organizeze alegeri anticipate după ce preşedintele în funcţie a murit acum o lună într-un accident de elicopter, în contextul în care Iranul îşi accelerează programul nuclear şi este în centrul celor mai acute crize din Orientul Mijlociu.
Rezultatele au venit pe fondul celei mici prezenţe la urne înregistrată vreodată în Iran la un scrutin prezidenţial - 40%, conform datelor Ministerului de Interne.
În cursă au rămas cu procente apropiate, un politician considerat moderat Masoud Pezeshkian, şi un ultraconservator, Saeed Jalili.
Pezeshkian promovează comunicarea cu Occidentul şi reluarea acorului nuclear cu marile puteri, fără să fie un reformist radical, în timp ce Saeed Jalili, un ultra-conservator susţinut de liderul suprem religios, vrea izolarea absolută de Occident, renunţarea la acordul nuclear şi o aplicare strictă şi severă a principiilor Revoluţiei Islamice.
În Republica Islamică, cel mai puternic om în stat este liderul suprem religios, dar preşedintele poate să influenţeze anumite policii interne, ca de exemplu gradul libertăţilor sociale.
În plus, cum liderul suprem actual ayatollahul Ali Khamenei este foarte în vârstă, viitorul preşedinte se poate dovedi esenţial în perioada de tranziţie pentru numirea un nou lider suprem religios.