Irakul ar dori ca afaceriştii români să se implice în reconstrucţia ţării
Vor trebui refăcute spitale şi şcoli, infrastructura rutieră şi sistemul de irigaţii. Oamenii de afaceri români se pot orienta, de asemenea, către industria petrolului.
Articol de Cătălin Gomboş, 19 Iulie 2017, 05:59
Irakul are nevoie de investiţii masive pentru a reconstrui localităţile distruse în ultimii ani, urma luptelor cu gruparea jihadistă Daesh, aşa-zisul Stat Islamic. Ambasadorul Irakului la Bucureşti a lansat un apel către oamenii de afaceri din România să se implice în acest efort.
Ne trebuie de toate, a afirmat ambasadorul irakian la Bucureşti, Hussein Sinjari, în concluzia expunerii pe care a făcut-o cu privire la reconstrucţia Irakului, după violentele bătălii cu jihadiştii Statului Islamic. Diplomatul tocmai spusese că vor trebui refăcute spitale şi şcoli, infrastructura rutieră şi sistemul de irigaţii. Oamenii de afaceri români se pot orienta, de asemenea, către industria petrolului, afectată şi ea de conflictul din ultimii ani.
Oraşe ca Ramadi, Fallujah, Tikrit, Beji sau Mosul au fost în mare parte distruse în luptele cu Statul Islamic. Potrivit programului ONU pentru aşezări umane, doar în centrul istoric al Mosulului au fost transformate în ruine aproximativ 5.000 de clădiri, iar alte câteva mii sunt în aceeaşi situaţie în restul oraşului. Oficiali irakieni, citaţi de "The Atlantic" afirmă că trei sferturi din străzile oraşului, 65% din reţeaua electrică şi aproape toate podurile au fost, de asemenea, distruse.
Bugetul iniţial pentru reconstrucţie este de un miliard de dolari, însă va fi nevoie de mul mai mulţi bani, având în vedere că, de exemplu, pentru Ramadi, un oraş cu mult mai mic decât Mosulul, s-a calculat că ar trebui aproximativ 12 miliarde de dolari. Aşadar, este vorba de sume uriaşe, care urmează să fie destinate reconstrucţiei Irakului în următorii ani.
Una dintre principalele probleme o reprezintă, însă, siguranţa. Forţele de securitate irakiene au obţinut o serie de victorii importante în ultimii doi ani, culminând cu cea de la Mosul, însă acest lucru nu înseamnă că Statul Islamic a fost distrus. Gruparea jihadistă controlează în continuare unele localităţi irakiene, cum ar fi Haugia şi Tal Afar, iar liderul său, Abu Bakr al-Baghdadi, ar fi încă în viaţă, după cum afirma principalul oficial antitero al kurzilor irakieni.
El a avertizat şi că, în curând, Statul Islamic va deveni o Al-Qaeda care a luat steroizi, evocând astfel analize ale experţilor care cred că şi dacă-şi pierde teritoriul pe care-l controlează, gruparea va continua să lanseze atacuri teroriste.
Se pune, aşadar, întrebarea dacă oamenii de afaceri români se pot deplasa în siguranţă în Irak. Ambasadorul Hussein Sinjari afirmă că autorităţile iau măsuri pentru a putea garanta securitatea şi că oricum sudul şi nordul ţării sunt sigure.
"După cum ştiţi, Mosulul a fost o capitală a Kalifatului proclamat de Statul Islamic, iar forţele lor au fost distruse, sistemul lor de comunicaţii a fost distrus, aşa că nu mă aştept să mai vedem lupte ca în Mosul. Sunt sigur că autorităţile irakiene iau măsuri pentru a garanta securitatea oamenilor de afaceri care vor merge în Irak pentru a participa la reconstrucţie. Tot sudul este foarte sigur, la fel şi Kurdistanul Irakian", a afirmat ambasadorul Irakului la Bucureşti.
Hussein Sinjari a precizat că Ambasada Irakului în România este pregătită să asigure rapid accesul oamenilor de afaceri români, urgentând procesul de acordare a vizelor.
Totodată, el a sugerat că pentru informaţii cu privire la oportunităţile de afaceri şi contacte la faţa locului, să fie contactată Ambasada României la Bagdad şi Consulatul de la Arbil, precum şi Centrul Irakian de Afaceri deschis de curând la Bucureşti.