Ion Iocev: "Noi în Transnistria avem o Coree de Nord"
Directorul liceului "Lucian Blaga", din Transnistria, avertizează că în situaţia în care nu se vor lua urgent măsuri, în cinci-şase ani cele opt şcoli româneşti vor dispărea.
Articol de Mircea Dascaliuc, Radio Chişinău, 08 Februarie 2014, 09:06
Cel mai rău este când nu poţi vorbi în limba ta. Noi în Transnistria avem o Coree de Nord - spune Ion Iovcev, directorul Liceului "Lucian Blaga" de la Tiraspol.
El avertizează că, în situaţia în care nu se vor lua urgent măsuri, în cinci-şase ani cele opt şcoli româneşti din Transnistria vor dispărea.
Republica Moldva nu poate face faţă singură presiunilor din partea Rusiei şi de aceea trebuie să conteze pe ajutorul comunităţii internaţionale, singura care poate stopa influenţa acesteia în zona separatistă.
Raioanele de est ale Republicii Moldova sunt practic ocupate - a apreciat Ion Iovcev.
"Ceea ce se întâmplă cu şcolile noastre este reflectat de către Tiraspol prin acţiunile Moscovei asupra Republicii Moldova şi spun de la bun început că presiunile pe care le fac asupra găgăuzilor, asupra liceelor din stânga Nistrului încă o dată m-am convins că este legat cu parafarea Acordului de asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană şi să facă tot posibilul să încurce semnarea acestui acord", a spus Ion Iovcev.
Autorităţile de la Chişină trebuie să intervină ferm
În cel mult cinci-şase ani, cele opt şcoli cu limba de predare română din Transnistria vor dispărea dacă autorităţile de la Chişinău nu vor interveni deîndată şi foarte ferm - a atenţionat Ion Iovcev care a adăugat:
"E siguaţia grea. Dar cel mai rău când pierzi libertatea, când nu este asigurată ziua de mâine, când nu poţi să te exprimi în limba ta, când cineva trebuie să-ţi spună cum să vorbeşti, cum se numeşte limba ta, ce istorie... să te chemi să vorbeşti... De fapt noi în Transnistria avem, aşa, o mică Coree de Nord. Dacă nu eşti de acord cu noi înseamnă că eşti duşmanul nostru", a spus Ion Iovcev.
Negocierile de la Viena ar putea fi amânate
Vineri, la reuniunea reprezentanţilor poliltici ai Chişinăului şi Tiraspolului vicepremierul moldovean pentru reintegrare, Eugen Carpov, şi şefa aşa-numitului Departament de externe transnistrean, Nina Ştanski, ar fi trebuit să discute şi incidentul care i-a implicat pe directorul Ion Iovcev şi pe alţi doi angajaţi ai Liceului "Lucian Blaga".
Nu avem o informaţie confirmată în acest moment, în schimb putem spune că joi subiectul nu a aputut fi introdus pe ordinea de zi a şedinţei Comisiei unificate de control, structură alcătuită din forţe armate moldovene, ruse şi transnistrene deoarece toate hotărârile nu se pot lua decât în unanimitate.
De asemenea, cazul Iovcev şi al reţinerii a patru ofiţeri moldoveni din forţele de menţinere a păcii, act fără precedent în relaţiile moldo-nistrene, se va discuta la negocierile în formatul 5+2 care urmează să se desfăşoare la Viena la sârşitul lunii, mai ales după rezoluţia de ieri a Parlamentului European care condamnă incidentul amintit.
O informaţie primită numai din surse separatiste anunţă că partea transnistreană intenţionează să amâne runda de negocieri de la Viena.
Reamintim că directorul Liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol, Ion Iovcev, a fost reţinut şi anchetat în legătură cu o presupusă acţiune de contrabandă prin care ar fi introdus în Transnistria o sumă importantă în valută, sumă care reprezenta de fapt cel de-al 13-lea salariu pentru profesorii din instituţia pe care o conduce.