Investigațiile poliției ucrainene dezvăluie atrocitățile la care au fost supuși civilii în timpul ocupației ruse
Serhi Pandelev, adjunctul șefului Departamentului de investigații al Poliției Naționale Ucrainene: "În ceea ce privește cruzimea crimelor de război, cele mai grave orori le găsim pe teritoriile eliberate ale Ucrainei".
Articol de Ilie Pintea, 28 Noiembrie 2022, 13:30
Investigațiile asupra crimelor de război comise de armata Rusiei în zonele ocupate continuă să scoată la iveală detalii tulburătoare despre atrocitățile la care au fost supuși civilii în timpul ocupației.
Tortura, violurile și crimele fac obiectul a peste 46.000 de dosare deschise de autoritățile ucrainene.
Ca să poată documenta crimele de război, polițiștii au audiat mii de persoane și au folosit înregistrări de la camere de supraveghere, care au surprins momente dramatice. Deși au fost deschise peste 46.000 de dosare, polițiștii cred că numărul infracțiunilor comise de militarii ruși e mult mai mare.
Serhi Pandelev, adjunctul șefului Departamentului de investigații al Poliției Naționale: În ceea ce privește cruzimea crimelor de război, cele mai grave orori le găsim pe teritoriile eliberate ale Ucrainei. Vedem și anchetăm răpirea cetățenilor noștri, reținerea lor ilegală în locuri special amenajate, supunerea la diferite forme de tortură, și anume: folosirea de șocuri electrice, bătăi, umilire continuă, deținerea lor în frig sau simularea împușcării. Am avut anchete și asupra unor fapte de îngropare de vii. Tot pe teritoriile ocupate am înregistrat și fapte de agresiune sexuală.
Anchetatorii au reușit să pună la punct o bază de date comună a autorităților ucrainene, care îi ajută în depistarea și urmărirea militarilor ruși care au comis asemenea fapte.
De asemenea, poliția din Spania va trimite scanere 3D care să ajute la depistarea gropilor comune în teritoriile eliberate, iar o echipă internațională specializată în abuzuri sexuale se ocupă de documentarea acestui tip de infracțiuni.