Inundaţiile afectează şi R. Moldova
Un grup de militari ai Armatei Republicii Moldova a ridicat un dig de protecţie într-o zonă cu risc de viitură la solicitarea administraţiei locale din satul Bărboieni, raionul Nisporeni.
Articol de Mario Balint, Ilie Pintea, 30 Iunie 2010, 14:04
Un grup de militari ai Armatei Republicii Moldova a ridicat un dig de protecţie într-o zonă cu risc de viitură la solicitarea administraţiei locale din satul Bărboieni, raionul Nisporeni.
30 de militari din cadrul Divizionului de artilerie din Ungheni au încărcat 320 de saci de pământ, iar un camion militar a transportat încărcătura în albia râului Prut.
Militarii moldoveni au înălţat un dig de protecţie de 120 de metri în calea apelor care ameninţă să inunde localitatea Bărboieni odată cu creşterea debitului pe Prut.
Şi în timpul inundaţiilor din anul 2008, Armata Republicii Moldova a detaşat în diferite regiuni ale ţării 450 de militari şi 30 unităţi de tehnică.
Aceştia au îndeplinit operaţiuni de fortificare a digurilor de protecţie, deblocare şi evacuare a populaţiei sinistrate, şi bunurilor materiale din zonele inundate.
Totodată, armata a avut grijă ca populaţia să fie adăpostită în corturi de campanie, alimentată cu hrană caldă la bucătăriile de câmp mobile şi asigurată cu apă potabilă.
Militarii şi angajaţii civili ai Armatei Naţionale au donat din salariul lor circa 260 mii lei pentru sinistraţii afectaţi de inundaţii.
Plaja de la Vadul lui Vodă este inundată în proporţie de la 70 la sută, iar în zilele următoare va fi acoperită complet de ape, pentru că, de la Dnepropetrovsk apa se revarsă cu un debit de 3 ori mai mare, decât cel obişnuit.
Deversările din lacul de acumulare de la Dubăsări pot conduce la creştere, cu 3 metri, a nivelului Nistrului.
Agenţii economici din zonă, dar şi administratorii taberelor de odihnă de la Vadul lui Vodă sunt pregătiţi pentru eventuale inundaţii.
Creşterea nivelului apei ar putea afecta şi activitatea staţiei de pompare de la Vadul-lui-Vodă, care aprovizionează Chişinăul cu apă potabilă.