Între piraterie şi drepturile omului
O organizaţie americană care încearcă să oprească pirateria virtuală, vrea să citeze 150.000 de oameni.
Articol de Ioana Dogaru, 23 Iunie 2010, 13:37
O organizaţie din Statele Unite care se ocupă cu urmărirea, prinderea şi pedepsirea persoanelor care fac transferuri ilegale de fişiere (piraterie), a intrat în atenţia activiştilor drepturilor omului.
Grupul american USCG, care protejează drepturile de autor, a lucrează cu muţi producători de film, inclusiv cu cei ai filmului de Oscar "The Hurt Locker".
Potrivit BBC, USCG a promis că în următoarele luni va contribui la prinderea a 150.000 de persoane care downloadează ilegal filme.
Pe siteul său, USCG se oferă să ajute producătorii de filme să recupereze banii pierduţi din cauza pirateriei.
Electronic Frontier Foundation (EFF), o grupare care se ocupă cu apărarea drepturilor omului este de părere că, recuperarea banilor pierduţi din cauza pirateriei nu este principalul motiv al USCG.
"Eram de mult timp îngrijoraţi că unii avocaţi vor încerca să îşi creeze o afacere prin creearea unor scurtături în procesele dintre autor împotriva fanilor. Aceşti oameni nu sunt în măsură să susţină o apărare legitimă", a declarat un purtător de cuvânt al Electronic Frontier Foundation.
USCG a depus recent 7 cazuri la Washington împotriva a mii de persoane, despre care se presupune că s-ar ocupa cu pirateria.
Câţiva dintre pârâţi locuiesc în districtul Columbia. Aceştia vor fi nevoiţi să plătească costurile deplasării pentru proces, precum şi costurile procesului în sine.
USCG a recunoscut pe siteul său ă multe persoane nu vor putea continua procesul din cauza lipsei de fonduri.
EFF a cerut judecătorilor implicaţi în aceste cazuri să anuleze citaţiile şi procesul împotriva celor acuzaţi de piraterie.
Judecătorii implicaţi în acest proces au cerut USCG să explice de ce au citat atâţia oameni într-un singur proces.
Până acum USCG au reuşit să obţină IP-urile de la 20.000 de persoane şi s-a angajat că va obţine încă 130.000 IP-uri.