Între Est și Vest. Moldova la răscruce
Premierul Iurie Leancă a subliniat importanţa alegerilor din Republica Moldova. Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a declarat că nu aşteaptă prea multe de la alegeri.
Articol de Mariana Vasilache, Radio Chişinău, 30 Noiembrie 2014, 14:46
În Republica Moldova, prezenţa la urne, în alegerile parlamentare, era de 21%, la prânz, cu 2% mai mult decât în urmă cu 4 ani.
Partidele implicate în cursa electorală pun accentul pe orientarea politicii externe în următorii patru ani.
O parte dintre formaţiuni, inclusiv cele aflate la guvernare, îşi doresc continuarea parcursului european, iar celalalte şi-ar dori reorientarea ţării către Federaţia Rusă şi Uniunea Euroasiatică.
Potrivit sondajelor, cinci partide ar putea accede în viitorul parlament, printre care şi cele trei partide proeuropene mari: Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat şi cel Liberal.
Opoziţia comunistă rămâne partidul cu cele mai multe intenţii de vot, în scădere însă faţă de scrutinul din 2010.
Cu şanse de a ajunge în legislativ este creditat şi Partidul Socialiştilor, care optează pentru renunţarea la cursul european şi apropierea Republicii Moldova de Rusia.
"Trenul a pornit din gară"
Premierul Iurie Leancă a subliniat importanţa alegerilor de astăzi şi continuarea reformelor, în special în domeniul justiţiei.
"Iată acum am intrat în tren, trenul a pornit din gară, dar încă nu e pe cale ireversibilă. Dacă astăzi cetăţenii vor susţine această cale, aceste evaluări, acest parcurs, atunci sigur că miza şi şansa noastră de a deveni o ţară candidată, de a deveni, în perspectivă, ţară membră iată că poate fi materializată", a spus Iurie Leancă.
Pe de altă parte, liderul PCRM, Vladimir Voronin, a declarat că nu aşteaptă prea multe de la aceste alegeri.
"Sper totuşi să fie ceva pe aceste alegeri, măcar că mare, mare nădejde nu prea am. Că numaidecât o să fie aceste falsificări, aceste jocuri, pentru că actualii aşa-numiţi guvernanţi nici într-un caz nu doresc să plece de la guvernare", a spus Vladimir Voronin.
Rezultatul scrutinului de astăzi rămânea o necunoscută până acum trei zile, când Partidul Patria, care, la fel, opta pentru apropierea de Federaţia Rusă, a fost scos din cursă printr-o decizie a Curţii de Apel Chişinău, din cauză că era finanţat din străinătate, lucru interzis de către legislaţia Republicii Moldova.
După eliminarea acestui partid, şansele forţelor proeuropene par să crească exponenţial.