Interzicerea simbolurilor "Z" şi "V" în R. Moldova "este legitimă"
Comisia de la Veneţia consideră că decizia adoptata de parlamentul R. Moldova prin care au fost interzise simbolurile invaziei ruse în Ucraina respectă cerin'ele de legalitate.
Articol de Sergiu Şteţ, 24 Octombrie 2022, 21:11
Comisia de la Veneţia consideră că decizia adoptata de parlamentul Republicii Moldova în aprilie 2022 prin care au fost interzise simbolurile invaziei ruse în Ucraina respectă cerinţele de legalitate, legitimitate şi proporţionalitate, conform unei concluzii publicate luni, relatează portalul NewsMaker.md preluat de Agerpres.
Comisia de la Veneţia - organ consultativ al Consiliului Europei alcătuit din experţi independenţi în domeniul dreptului constituţional - a ajuns la concluzia că interzicerea afişării anumitor simboluri utilizate de forţele armate ruse în cursul invaziei în Ucraina, adoptată de parlamentului R. Moldova în aprilie în contextul războiului din ţara vecină, corespunde cerinţelor privind legalitatea, legitimitatea şi proporţionalitatea.
Un aviz în acest sens a fost adoptat în cadrul reuniunii plenare a Comisiei din 21-22 octombrie.
Este remarcat faptul că adoptarea acestei interdicţii într-un timp scurt - a trecut prin parlament în doar o săptămână - a fost justificată din cauza urgenţei, ţinând cont de războiul din ţara vecină.
Din 20 aprilie, pe teritoriul Republicii Moldova este interzisă confecţionarea, promovarea sau răspândirea panglicii Sfântului Gheorghe şi a literelor "Z" şi "V", utilizate drept semne distinctive ale armatei ruse în războiul din Ucraina. Persoanele fizice care încalcă legea sunt pasibile de o amendă de la 4.500 la 9.000 de lei (moldoveneşti) sau de muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 30 la 60 de ore, aminteşte NewsMaker.
Persoanele cu funcţii de răspundere sunt pasibile de o amendă de la 9.000 la 18.000 de lei (moldoveneşti), iar entităţile juridice la o amendă care merge de la 18.000 la 30 000 de lei (moldoveneşti).