Interviu cu un refugiat ucrainean strămutat din Harkov la Cernăuţi
Alexandr Morozov are 39 de ani și din prima lună a războiului trăiește lângă Cernăuți, într-un sat românesc.
Articol de Ilie Pintea, 19 Decembrie 2024, 07:32
Un nou comandament NATO din orașul german Wiesbaden și-a început activitatea de coordonare a ajutorului militar occidental pentru Ucraina, a anunțat astăzi, la Bruxelles, secretarul general Mark Rutte.
Analiștii consideră că această mișcare este menită să protejeze asistența de securitate și instruire pentru Ucraina de președintele ales Donald Trump, care a declarat în mai multe rânduri că dorește negocieri de pace între Kiev și Moscova.
De la începutul invaziei ruse în februarie 2022 și până acum, peste 10 milioane de ucrainieni au fugit din calea războiului, aproape 6 milioane refugiindu-se în străinătate.
Dintre cei strămutați, mulți au venit la Cernăuți, oraș cu o importantă minoritate românească. Trimisul nostru special, Ilie Pintea, spune povestea unui ucrainean strămutat de la Harkov.
Alexandr Morozov are 39 de ani și din prima lună a războiului trăiește lângă Cernăuți, într-un sat românesc. S-a refugiat din Harkov împreună cu soția și cei doi copii, iar fiul cel mic învață la școala românească din localitate.
Alexandr Morozov: Noi cu familia locuiam în orașul Harkov. Când a început războiul, au bombardat orașul și o săptămână am locuit în subsol. A fost foarte complicat, erau explozii chiar alături de casă și am hotărât să ne evacuăm. A fost foarte greu, dar ne-au ajutat prietenii din Cernăuți, comuna Mahala, care sunt și niște rude îndepărtate. Ne-au ajutat să găsim o casă în care locuim acum și ne simțim foarte bine aici. Copilul cel mic frecventează grădinița, iar cel mare învață online, deoarece este încă greu să însușească limba română. S-au înscris la cor şi la cercul de vioară, cântă în limba română și îi place foarte mult. Aici sunt foarte multe sărbători tradiționale, diferite de cele din Harkov, care nouă ne plac foarte mult. Aici este foarte bine, dar ducem dorul după Harkov. Este un oraș mare în care ne-am trăit viața, dar și aici este frumos și ne simțim bine.
Peste 10 milioane de ucraineni au fugit din calea războiului, aproape 6 milioane refugiindu-se în străinătate.
Regiunea Cernăuți a fost preferată de mulți dintre strămutații interni pentru că a rămas în continuare singura în care nu au avut loc bombardamente ale armatei ruse, iar multe fabrici din est și-au relocat activitatea aici, așa că și posibilitatea de a găsi un loc de muncă este mai mare.