Intervenţia poliţiei la protestele din Turcia, criticată
Premierul turc a acuzat statele occidentale de ipocrizie şi a spus că dacă asemenea proteste ar avea loc în vestul Europei, intervenţia forţelor de ordine ar fi asemănătoare.
07 Iunie 2013, 18:52
Protestele din Turcia, din ultima săptămână, nu vor întrerupe procesul de aderare a ţării la Uniunea Europeană, a precizat, vineri, la Istanbul, comisarul european pentru extindere, Ştefan Füle.
În discursul de după întrevederea dintre premierul turc şi comisarul pentru extindere, Recep Tayyip Erdogan s-a referit la negocierile cu Uniunea Europeană, care tergiversează de câţiva ani ca la, "o tragi-comedie".
"Turcia nu este un stat care să stea în anti-camera Europei", a spus Erdogan, care a insistat şi pe faptul că Uniunea şi-ar fi uitat promisiunile pe care le-a făcut ţării sale.
"Turcia are o mare putere reprezentativă, având în vedere trecutul său, influenţa culturală şi istoria sa în ansamblu", a spus Recep Tayyip Erdogan.
Discuţiile s-au purtat şi în contextul protestelor din ultima săptămână, transformate, dintr-o nemulţumire faţă de constuirea pe un spaţiu verde a unui centru comercial, într-o revoltă anti-Erdogan, acuzat de mii de oameni ieşiţi în stradă că ar îngrădi anumite libertăţi şi ar încerca să islamizeze ţara.
"Folosirea excesivă a forţei de către poliţie la aceste demonstraţii nu are ce căuta într-o democraţie. Îmi pare bine că şi guvernul a recunoscut acest lucru. Ce este acum important nu este doar începerea unei anchete independente, ci şi tragerea la răspundere a celor vinovaţi", a spus Stefan Füle.
În replică, premierul Erdogan a acuzat statele occidentale de ipocrizie şi a spus că dacă asemenea proteste ar avea loc în vestul Europei, intervenţia forţelor de ordine ar fi asemănătoare cu cea din Turcia.
Vineri, la întoarecerea dintr-un turneu în nordul Africii, Erdogan a fost întâmpinat la aeroport de mii de susţinători.
Protestele ar putea degenera
Premierul a respins orice compromis cu protestatarii care cer destituirea şefilor poliţiei, pentru folosirea excesivă a forţei şi eliberarea celor arestaţi.
Potrivit mai multor specialişti în politică externă, protestele ar putea degenera, dacă vor ieşi în stradă, în perioada următoare, şi susţinătorii partidului islamo-conservator, la putere.
Până acum , în ciuda apelurilor la dialog făcute de Statele Unite, Germania, Franţa sau alţi parteneri, în Turia au fost răniţi peste 4.000 de protestatari.
La această oră, piaţa Taksim este din nou ocupată, însă manifestaţiile sunt paşnice.