Internetul, între drepturile şi libertăţile fundamentale
Parlamentul European a adoptat noi norme în domeniul telecomunicaţiilor.
Articol de Iolanda Bădiliţă, 24 Noiembrie 2009, 19:54
Premieră în legislaţia europeană: utilizarea Internetului este pentru prima dată legată de exerciţiul drepturilor şi libertăţilor fundamentale. Prevederile sunt cuprinse în noile norme ale UE în domeniul telecomunicaţiilor, adoptate azi de Parlamentul European.
După doi ani de negocieri, pachetul Telecom a primit marţi seară votul final.
Parlamentului European spune că drepturile utilizatorilor de telefonie şi Internet vor fi consolidate, una dintre noutăţi fiind o garanţie juridică a accesului la Internet, printr-o legătură între Internet şi exerciţiul drepturilor şi libertăţilor fundamentale.
Accesul unui utilizator, la Internet, va putea fi întrerupt, numai în cazul în care este "necesar într-o societate democratică" şi numai după "o procedură prealabilă, echitabilă şi imparţială" care le oferă utilizatorilor posibilitatea de a-şi susţine cazul şi respectă prezumţia de nevinovăţie.
Textul nu menţionează, aşadar, explicit obligativitatea unei decizii judecătoreşti. Mai mult, în cazul pornografiei, măsura restricţionării accesului celor acuzaţi de astfel de activităţi ilegale pe Internet, va putea fi pusă în practică imediat.
Dacă va primi şi semnătura consiliului, textul votat astăzi va permite statelor membre să lase în seama unor autorităţi independente, nu şi judiciare, cum este cazul deja în Franţa, posibilitatea de a decide restricţionarea accesului de Internet.
Alte reguli prevăzute de pachetul Telecom
Pachetul legislativ mai include alte reguli, precum armonizarea gestionării spectrului de frecvenţe radio în cadrul UE şi trecerea de la televiziunea analogică, la cea digitală până în 2012, dar şi directiva privind drepturile cetăţenilor, care le va permite utilizatorilor de telefonie mobilă să îşi poată transfera numărul de telefon mobil de la un operator la altul.
"În aceeaşi zi, un consumator îşi va putea schimba providerul de telefonie mobilă şi îşi va păstra numărul de telefon, dacă va trece de la un operator la altul" - a declarat raportoarea din partea Parlamentului European, Catherine Trautmann.
Statele membre vor trebui să transpună prevederile prevăzute în pachetul Telecom, până la mijlocul anului 2011.