"Interes crescut" pentru dezarmarea nucleară
La Summitul din SUA privind dezarmarea nucleară participă 47 de şefi de stat care vor încerca să găsească soluţii pentru reducerea arsenalului nuclear.
13 Aprilie 2010, 08:20
Lista participanţilor la prima reuniune la vârf privind securitatea nucleară se extinde de la şefi de stat ale unor puteri nucleare tradiţionale, ca Rusia şi Franţa, până la adversari înarmaţi nuclear ca India şi Pakistan.
Conferinţa este cel mai amplu summit, de la organizarea în 1945, la iniţiativa preşedintelui american Franklin Roosevelt, a reuniunii care a creeat ONU.
La summit şi-au anunţat prezenţa 47 de lideri mondiali.
Dar cu tot simbolismul şi ceremonia, summit-ul are, potrivit experţilor, ţinte relativ limitate cum ar fi securizarea stocurilor existente de plutoniu şi uraniu înalt îmbogăţit.
Înainte de a deschide summit-ul cu o cină de lucru, preşedintele Obama a numit posibilitatea ca o organizaţie teroristă să obţină o armă nucleară, drept “cea mai mare ameninţare la adresa securităţii SUA, atât pe temen scurt, mediu cât şi lung”.
"Ştim că organizaţii ca al Qaeda încearcă să deţină arme nucleare şi alte arme de distrugere în masă", a afirmat preşedintele american Barack Obama.
În Pakistan insurgenţa talibană şi Al Qaeda coexistă cu arsenalul nuclear cu cea mai rapidă creştere.
Potrivit unor fotografii obţinute prin satelit, comunitatea americană a informaţiilor a descoperit în urma cu trei luni că Pakistanul produce combustibil nuclear pentru o a doua generaţie de arme nucleare.
India o poate face la rândul său escaladând cursa înarmării nucleare chiar în vreme ce preşedintele american, Obama, şi cel rus, Medvedev au convenit asupra unui nou tratat de reducere a arsenalelor nucleare.
Înaintea reuniunii la vârf privind securitatea nucleară, un efort fără precedent de a lansa o acţiune globală pentru protejarea materialelor nucleare vulnerabile, preşedintele Obama a arătat că aşteaptă angajamente din partea liderilor mondiali şi nu declaraţii vagi, în legătură cu modul în care toate materialele nucleare pot fi puse la adpost sigur.
Obama a reuşit o primă mare victorie când Ucraina a anunţat că renunţă la uraniul înalt îmbogăţit convenind să-şi convertească programul nuclear pentru a opera la nivel de uraniu îmbogăţit la scară redusă.
După întâlnirea cu omologul ucrainean, Viktor Yanukovych, preşedintele Obama a salutat acordul drept unul istoric.
"Este o decizie pe care Washington-ul a încercat să o determine timp de mai bine de 10 ani de zile", a arătat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robert Gibbs, care nu a oferit alte detalii despre locul în care va fi depus combustibilul. Cel mai probabil acesta ar urma să ajungă în SUA sau Rusia.
Adminstraţia americană va acorda sprijin tehnic şi financiar Kievului pentru efortul său, altfel, Ucraina ar avea suficient material nuclear pentru construcţia mai multor bombe atomice.
Fostul inspector nuclear David Albright crede că America are capacitatea de a detecta şi descuraja îmbogăţirea uraniului la nivel global.
Potrivit lui David Albright, “summit-ul nu urmăreşte semnarea unui tratat ci cooperarea pentru reducerea arsenalelor".
De asemenea, fostul inspector nuclear a afirmat că este în interesul tututror ţărilor să se asigure că materialele nucleare nu sunt furate, astfel de reduc şansele ca teroriştii să poată construi o arma nucleară".
Reuniunea la varf are loc într-un context în care punerea la adapost sigur a materialelor nucleare este mai urgentă şi mai dificilă decât oricând, mai ales pentru că statele dezvoltate, ca şi cele în curs de dezvoltare recurg din ce în ce mai mult la energia nucleară.
Experţii estimează că există suficient material nuclear la nivel global, susceptibil de a putea fi prelucrat pentru obţinerea a 120.000 de bombe atomice.
Secretarul de Stat Hillary Clinton a avertizat înaintea summit-ului asupra riscului unui atac nuclear crescut, dar şi a potenţialelor consecinţe ale ignorării unor asemenea provocări.
Expertul nuclear Jim Walsh afirmă că veştile bune sunt că uraniul şi plutoniul, singurele materiale din care se pot construi arme nucleare nu există în natură şi nu pot fi produse de terorişti.
Fostul inspector nuclear David Albright s-a arătat îngrijorat în legătură cu stocurile de materiale nucleare din Rusia si fostele republici sovietice.
Potrivit acestuia "unele au disparut la începutul anilor 1990".
Totodată Albright a subliniat că agentiile de informaţii din întreaga lume, în special din SUA şi Rusia, ar trebui să coopereze mai mult, astfel încât să identifice unde sunt materiale nucleare dispărute pentru a nu ajunge pe mâinile teroriştilor.