Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Intenția Federației Ruse de a-şi impune un guvern loial la Chişinău "este vădită"

Poliţia din Republica Moldova a anunţat destructurarea unei rețele coordonată de la Moscova, care urmărea să destabilizeze situația din țară. Grupurile regizate de Rusia urmau să creeze haos inclusiv la acțiunile de protest care au fost organizate ieri la Chișinău. Mai multe persoane au fost reținute, iar multe dintre ele au acceptat să colaboreze cu anchetatorii. Între timp, Statele Unite ale Americii au avertizat că persoane care au legături cu serviciile ruse organizează și intenționează să folosească protestele antiguvernamentale din Republica Moldova ca bază pentru o "insurecție fabricată", având probabil scopul final de a instala la Chișinău un guvern apropiat Rusiei.

Intenția Federației Ruse de a-şi impune un guvern loial la Chişinău "este vădită"
Fostul ministrul al apararii din Republica Moldova, Vitalie Marinuta. Foto: Arhivă/ Agerpres

Articol de Cătălin Cîrnu, 13 Martie 2023, 10:58

Despre evoluția situației din Republica Moldova discutăm acum cu invitatul "Apelului matinal" de astăzi, generalul Vitalie Marinuță, fost ministru al apărării din Republica Moldova. Care este situația după un weekend tensionat, la Chișinău?
Vitalie Marinuţă: Deci, la Chişinău e bine. Weekend-ul a fost, într-adevăr, unul tensionat și deja devine, eu aș spune, deja un obicei ca în fiecare weekend să se desfășoare așa o încercare de pretinse mitinguri sau de proteste așa-numite, de către unele formațiuni, să spunem, oligarhice, politico-oligarhice de aici, din Republica Moldova. Ieri s-a desfășurat deja al treilea protest antiguvernamental din acest an, care a fost organizat de aşa-zisa "Mișcare pentru Popor", din care fac parte mai multe formațiuni politice pro-ruse și ale oligarhilor fugari din Republica Moldova. Şi ce este de menționat, că de data aceasta la protest nu au participat cel puțin două formațiuni care fac parte din mișcare, deci partidul, așa-numitul Partid PACE, condus de fugarul Cavcaliuc, fost șef al Inspectoratului General de Poliție, și "Mișcarea Scutul Poporului" un ONG paramilitar, creat recent din foști colaboratori, lucrători ai Ministerului de Interne și susținători ai Partidului Șor.

Realizator: Dar care au fost revendicările lor?
Vitalie Marinuță: Deci protestatarii au scandat lozinci antiguvernamentale, împotriva doamnei președinte Maia Sandu și au cerut ca guvernarea să-și asume plata facturilor pentru lunile de iarnă. Deci practic protestul s-a încheiat cu știrea unei rezoluții a mitingului. La miting, după câte menționează organizatorii, partidul Şor, au participat în jurul a 30.000 de persoane. Încă date din partea poliției nu sunt, dar din ceea ce am observat eu, a fost mult mai puțin și pot să spun că, ca și la mitingurile precedente, nucleul protestatarilor a fost format din susținătorii partidului fugarului Şor, care este condamnat în prima instanță la 7 ani jumătate de închisoare pentru escrocherii în ceea ce noi o numim dosarul fraudei bancare sau dosarul miliardului și spălare de bani.

Realizator: El se mai află în Moldova, în Republica Moldova?
Vitalie Marinuță: Nu, el este fugar de aproape trei ani de zile. Se află în Israel, dar este președinte al unui partid politic, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, cu toate că are imunitatea ridicată. Dar la moment așa stau lucrurile. Doamna președinte Maia Sandu chiar a menționat că acest partid politic este o grupare criminală. Acum sunt câteva dosare la Procuratura Generală din Republica Moldova pe acea formațiune politică. Mai mult de atât, înaintea acestor proteste au fost desfășurate de către Centrul Național Anticorupție și Servicii de Informare și Securitate percheziții în dosarul de finanțare ilegală a acestui partid și practic vineri au fost ridicați peste 200.000 euro, care erau bani predestinați pentru a plăti aceste proteste. Și aici cred că trebuie să menționăm și declarația domnului Viorel Cernăuțeanu, de ieri dimineața, înaintea protestelor /la/ care el menționează că, în principiu, au fost reținuți în noaptea de sâmbătă spre duminică 25 de persoane, lideri ai unui grup care era coordonat de către reprezentanți din Federația Rusă, care trebuiau, în principiu, să de stabilizeze situația în cadrul mitingurilor sau protestelor pașnice, fiindcă noi suntem o țară democratică și în țara democratică protestele pașnice, da, trebuie să fie, oamenii pot să-și exprime, dar nu în așa mod cum erau preconizate pentru ieri. Mai mult, sursele financiare care au fost ridicate, după declarațiile unor parlamentari din partidul de guvernare, erau de o proveniență dubioasă și, inclusiv, de la una din ambasadele acreditate în Republica Moldova. Nu se menționează care, dar este de înțeles că aceasta este Federația Rusă, care susține partidul Şor în revendicările sale.

Realizator: Să le spunem ascultătorilor, Viorel Cernăuțeanu, pentru că ați amintit de el, este șeful Inspectoratului General al Poliției din Moldova, iar Ministerul de Interne de la Chișinău a anunțat "o explozie de amenințări la adresa securității Republicii Moldova". Despre ce amenințări este vorba și, nu știu, poate, care sunt scopurile?
Vitalie Marinuţă: Deci, eu cred că aici sunt ameninţările externe și interne. Vorbim deci în acest discurs mai mult de amenințările interne, fiindcă principala ameninţare externă este considerată războiul din Ucraina, dar la momentul actual intențiile militare ale Federației Ruse nu pot fi puse în acțiune din incapacitatea sa. Dar intenția Federației Ruse de a impune un guvern loial sieşi e vădită și iată /.../ sunt cele mai mari riscuri la adresa securității Republicii Moldova. Deci și ele provin de la așa-numita Coloană a V-a și de la forţele criminal oligarhice care susțin această Coloană, dar pentru a destabiliza, a schimba ordinea constituțională, a aduce prin metode violente, fiindcă prin legale, practic este imposibil. Noi avem în Republica Moldova alegerile locale în noiembrie anul acesta, anul viitor alegeri prezidențiale și peste doi ani practic alegerile parlamentare. Dar aici, evident, că şi-au sporit activitatea formațiunile date. Chiar și Partidul Socialist din Republica Moldova al lui Dodon, fost președinte al Republicii Moldova, liderul neformal al acestei formațiuni, pe data de 9 a avut Consiliul său Politic, în care au solicitat sau solicită alegeri anticipate și ale președintelui și ale Parlamentului Republicii Moldova.

Realizator: Se bucură în continuare de sprijin atât președintele Maia Sandu, cât și Parlamentul?
Vitalie Marinuţă: La momentul actual, conform ultimelor sondaje, doamna președintă Maia Sandu are un sprijin indiscutabil în Republica Moldova din partea cetățenilor, cu o diferență destul de mare în urma ei este sunt reprezentanții partidelor prorusești și trebuie făcut tot posibilul ca să fie menținut acest decalaj și până la alegerile următoare. Dar vreau să spun că se fac eforturi destul de mari și se folosește acea situație de criză economică, de sporire a prețurilor, pe care practic o vedem în toată regiunea, pentru a discredita această guvernare.

Realizator: Există în acest moment riscul opririi procesului de integrare europeană pentru Republica Moldova?
Vitalie Marinuţă: Deci, atâta timp cât noi avem o guvernare proeuropeană, o guvernare care înțelege valoarea democrației, cred că nu. Dar, dacă în Republica Moldova, printr-o metodă sau alta, și acum eu cred că Rusia susține orice mișcare antieuropeană, antidemocratică din Republica Moldova, inclusiv criminală, și dacă aceste forțe politice vor reuși să capete puterea în Republica Moldova, atunci, sigur, eu cred că cursul de dezvoltare a Republicii Moldova va fi schimbat indiscutabil. Şi putem să vedem ultimele declarații ale liderilor din PCRM, da, care întră în lupta pentru fotoliul bașcanului Găgăuziei. Găgăuzia este o regiune din sudul Republicii Moldova în care în curând, în aprilie, vor fi alegeri ale bașcanului, adică ale conducătorului aceste regiuni, acestei autonomii, da, care cu regret este mult prea prorusă, deci, în majoritatea cazurilor, cei care intră în lupta pentru acest fotoliu sunt proruși.

Patronul TikTok îi mulţumeşte lui Donald Trump
În lume 17 Ianuarie 2025, 22:18

Patronul TikTok îi mulţumeşte lui Donald Trump

Președintele ales al SUA s-a angajat să găsească o soluţie pentru a preveni interzicerea aplicaţiei.

Patronul TikTok îi mulţumeşte lui Donald Trump
Sudul Italiei, grav afectat de ploi şi vânt puternic
În lume 17 Ianuarie 2025, 19:30

Sudul Italiei, grav afectat de ploi şi vânt puternic

Alerta roşie de furtuni şi vânt puternic s-a menţinut pentru întreaga zi în regiunile Sicilia şi Calabria, iar cea portocalie...

Sudul Italiei, grav afectat de ploi şi vânt puternic
Noi măsuri tehnice în ancheta Comisiei Europene asupra reţelei X
În lume 17 Ianuarie 2025, 16:35

Noi măsuri tehnice în ancheta Comisiei Europene asupra reţelei X

Șeful X, Elon Musk, şi-a exprimat constant sprijinul pentru partidul de extremă dreaptă AfD din Germania, unde în februarie...

Noi măsuri tehnice în ancheta Comisiei Europene asupra reţelei X
Netanyahu: Primii trei ostatici din Gaza ar putea fi eliberaţi duminică
În lume 17 Ianuarie 2025, 13:32

Netanyahu: Primii trei ostatici din Gaza ar putea fi eliberaţi duminică

În capitala Qatarului a fost semnat acordul de schimb dintre Israel și Hamas, care prevede o primă fază de 42 de zile, în...

Netanyahu: Primii trei ostatici din Gaza ar putea fi eliberaţi duminică
În lume 17 Ianuarie 2025, 12:16

China a avut una dintre cele mai mici creșteri ale economiei din ultimele decenii

Date oficiale din China relevă că economia acestei ţări a înregistrat o creştere de 5% în 2024 - una dintre cele...

China a avut una dintre cele mai mici creșteri ale economiei din ultimele decenii
Italia: Autoritățile, îngrijorate de cantităţile prea mici de zăpadă acumulate în Alpi
În lume 17 Ianuarie 2025, 10:50

Italia: Autoritățile, îngrijorate de cantităţile prea mici de zăpadă acumulate în Alpi

Stratul de zăpadă din acest an este la doar o treime din media ultimului deceniu.

Italia: Autoritățile, îngrijorate de cantităţile prea mici de zăpadă acumulate în Alpi
Israelul a amânat aprobarea acordului de încetare a focului în Gaza
În lume 17 Ianuarie 2025, 08:21

Israelul a amânat aprobarea acordului de încetare a focului în Gaza

Gruparea islamistă palestiniană Hamas a anunțat că va respecta termenii acordului, dar presa a aflat că a vrut să-i adauge pe...

Israelul a amânat aprobarea acordului de încetare a focului în Gaza
Ruşii au atacat cu drone raionul Ismail din regiunea Odesa a Ucrainei
În lume 17 Ianuarie 2025, 08:20

Ruşii au atacat cu drone raionul Ismail din regiunea Odesa a Ucrainei

Atacul rușilor a lovit raionul Ismail, ţinta bombardamentelor fiind infrastructura portuară locală.

Ruşii au atacat cu drone raionul Ismail din regiunea Odesa a Ucrainei