Înţelegeri semnate în şedinţa comună a Guvernelor României şi R. Moldova
România va acorda Republicii Moldova un ajutor financiar cu titlu de donație în valoare de 100 de milioane de euro, care vor fi investiți în special în mediul rural.
Articol de Radiojurnal, 11 Februarie 2022, 21:35
România va acorda Republicii Moldova un ajutor nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro, în baza unui acord semnat astăzi la şedinţa comună a guvernelor de la Bucureşti şi Chişinău.
A fost cea de a cincea reuniune de acest fel, organizată de responsabilii români şi moldoveni, dar prima care a avut loc la Chişinău.
România va acorda Republicii Moldova un ajutor financiar cu titlu de donație în valoare de 100 de milioane de euro, care vor fi investiți în special în mediul rural, acolo unde vor fi construite rețele de apă și de canalizare şi vor fi reabilitate instituțiile de învățământ și de cultură.
Premierul român Nicolae Ciucă a subliniat că, prin acest împrumut, România va contribui la dezvoltarea țării vecine pentru ca ea să atingă standarde europene de dezvoltare.
Nicolae Ciucă: Acest acord va fi practic instrumentul prin care ne propunem să susținem racordarea fermă, solidă a Republicii Moldova la spațiul european prin România, prin drumuri și poduri, prin rețele de electricitate și gaz, prin proiecte de dezvoltare locală.
Reporter: Un alt acord important încheiat astăzi este cel care prevede construirea unui pod nou peste Prut, la Ungheni, care se va conecta cu autostrada Târgu Neamț - Iași.
Premierul de la Chişinău, Natalia Gavriliţă, a arătat că acest pod va fi primul de când Republica Moldova şi-a cucerit independenţa.
Natalia Gavriliţă: E un pod care va aduce bunăstare oamenilor de pe ambele maluri ale Prutului. Prin construcția acestui pod, Iașiul se apropie de Chișinău, iar Chișinăul se conectează direct cu rețeaua de autostrăzi europene. Este primul pod nou care va lega malurile Prutului după independență.
Tot astăzi a fost semnat un acord așteptat de mult timp de cetățenii celor două state şi care prevede reducerea semnificativă a tarifelor convorbirilor telefonice mobile și a legăturilor de internet, precum și eliminarea tarifului de roaming. Un alt subiect al ședinței comune a fost parcursul european al Republicii Moldova și aprobarea unei noi agende de asociere pentru următorii şapte ani cu Uniunea Europeană.