Integrarea europeană, "o şansă pentru refacerea economiei"
Preşedintele Republicii Moldova a declarat la mitingul pro-european desfăşurat la Chişinău că prin integrare europeană "se poate clădi o societate care să aibă un sens şi viziune".
Articol de Radiojurnal, 03 Noiembrie 2013, 19:55
Mitingul pro-Europa desfăşurat duminică la Chişinău a strâns în Piaţa Marii Adunări Naţionale aproximativ 100 de mii de persoane, conform aprecierilor organizatorilor.
Atmosfera şi numărul participanţilor amintesc de momentele care au schimbat destinul Republicii Moldova, prin impunerea voinţei populare, când s-au dobândit recunoaşterea limbii române, grafia latină, independenţa sau un parlament democratic, transmite corespondentul Radio România Mircea Dascaliuc.
Prezent la miting, preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Tomofti, a declarat că integrarea europeană "este o şansă pentru a ne reface economia, pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii oamenilor, pentru a clădi o societate care să aibă un sens şi o viziune".
Un moment aparte l-a constituit supunerea la vot a unei declaraţii proeuropene, prin care întreaga clasă politică a fost chemată să nu cedeze în faţa presiunilor, să lupte împotriva corupţiei şi să implementeze reformele necesare parcursului european.
Acord de asociere cu UE
Republica Moldova ar trebui să parafeze la sfârşitul lunii, la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, un acord de asociere la UE.
Apropierea summitului a dus însă la o intensificare a presiunilor forţelor interne şi externe, care se opun orientării proeuropene a Chişinăului.
Astfel, opoziţia comunistă, care preferă aderarea la preconizata Uniune Euroasiatică, a anunţat că intenţionează să organizeze o revoluţie de catifea şi propria sa manifestaţie în Chişinău, iar regimul separatist de la Tiraspol a transmis că asocierea la UE va mări distanţa dintre cele două maluri ale Nistrului.
Şi Federaţia Rusă şi-a arătat nemulţumirea, avertizând că apropierea de Bruxelles ar putea afecta relaţiile comerciale moldo-ruseşti.