Integrarea europeană "aduce siguranţă şi dezvoltare economică"
După o escală la Chişinău, prim-ministrul Victor Ponta a ajuns la Tbilisi, unde a transmis un mesaj de susţinere pentru parcursul european al Georgiei şi Republicii Moldova.
Articol de Angela Matei, 15 Martie 2014, 09:16
Statele Uniunii Europene, inclusiv România, ar trebui să facă mai mult pentru ca Republica Moldova şi Georgia să se simtă dorite în Europa, a afirmat, vineri, la Tbilisi, premierul Victor Ponta.
El a ajuns în capitala Georgiei după o escală la Chişinău, unde a avut o întrevedere cu şeful executivului Republicii Moldova, Iurie Leancă.
Atât la Chişinău, cât şi la Tbilisi, prim-ministrul Victor Ponta a transmis un mesaj de susţinere pentru parcursul european al Republicii Moldova şi al Georgiei, arătând că este o opţiune corectă, aşa cum a fost şi în cazul României.
Dincolo de declaraţii este nevoie, însă, şi de acţiuni concrete pentru ca cele două state să simtă că sunt dorite în Uniunea Europeană, spunea Victor Ponta la finalul discuţiilor cu omologul său georgian.
"Europa, Uniunea Europeană, ţările Uniunii Europene, România, ca cea mai apropiată geografic de Georgia şi de Moldova, trebuie să facă mult mai mult pentru aceste două ţări, Georgia, ca şi Moldova să simtă, într-adevăr, că au parteneri şi prieteni acolo şi că pentru poporul georgian opţiunea de a merge spre integrarea europeană, este opţiunea care va aduce siguranţă, va aduce dezvoltare economică şi va aduce succes pentru poporul georgian şi pentru ţară" a spus Victor Ponta.
Premierul Irakli Garibashvili a mulţumit pentru susţinerea acordată Georgiei atât în parcursul european, cât şi în procesul de apropiere de Alianţa Nord-Atlantică.
Comisie mixtă România - Georgia
În ceea ce priveşte colaborarea economică, cei doi prim-miniştri au decis ca după 12 ani de pauză, să fie reluate lucrările Comisiei mixte interguvernamentale.
Există un potenţial care trebuie valorificat prin proiecte concrete şi s-a vorbit, în acest sens, despre conexiunea de feribot pe Marea Neagră între porturile celor două ţări şi tranzitul dinspre zona caspică spre Europa.
Amintim că Georgia şi Republica Moldova au parafat, anul trecut, la Vilnius, acorduri de asociere la Uniunea Europeană, care ar trebui să fie semnate în cursul acestui an.