Întâlnire pe tema gazului rusesc şi a imposibilităţii de plată a Ucrainei
La prima întâlnire, partenerii internaţionali au condiţionat susţinerea financiară de reformă.
Articol de Bogdan Mihai, 17 Iulie 2009, 11:15
La Bruxelles are loc astăzi o nouă întâlnire pe tema gazului rusesc şi a imposibilităţii de plată a Ucrainei, relateaza corespondentul Radio Romania Actualitati, Claudia Marcu. Pe lângă experţii Comisiei Europene, la întâlnire au fost invitaţi să participe reprezentanţii Gazprom şi Naftogaz, ai industriei europene de gaz şi ai principalelor instituţii financiare internaţionale: Banca Mondială, Fondul Monetar Internaţional, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, şi Banca Europeană de Investiţii. Obiectivul principal este găsirea unei soluţii pe termen lung pentru problemele financiare ale Ucrainei şi, implicit, evitarea unei noi crize a gazului.
Deşi Ucraina şi-a plătit factura scadentă pe 7 iulie, problemele financiare ale ţării continuă şi orice întârziere de plată va crea imediat probleme - a subliniat ieri comisarul european pentru energie, Andris Piebalgs. "Cu ajutorul instituţiilor financiare încercăm să găsim o soluţie să ajutăm Ucraina să-şi plătească facturile, dar şi să-şi modernizeze sectorul gazului, astfel încât sa fie capabilă să facă faţă oricărei situaţii pe piaţă."
La prima întâlnire, care a avut loc la sfârşitul lunii iunie, partenerii internaţionali au condiţionat susţinerea financiară de reformă; dar pentru reformă trebuie consens politic, exact ce lipseşte în acest moment în Ucraina, iar băncile şi-au exprimat îngrijorarea că ar putea trimite banii într-o companie de stat fără să aibă asigurări că reformele vor fi implementate.
Pentru pomparea gazului în depozitele subterane Kievul intenţiona să obţină de la instituţiile financiare europene un credit in valoare de 4,2 miliarde de dolari.
Comisia Europeană a primit o scrisoare din partea premierului ucrainean Iulia Timosenko, în care aceasta asigura că Ucraina este gata să realizeze reformele în domeniul energetic, necesare pentru obţinerea creditului, a spus Mark Gray, purtator de cuvânt al Comisiei Europene.
"Timosenko ne-a adresat o scrisoare în care a subliniat reformele pe care ar vrea sa le realizeze ca raspuns la condiţiile Comisiei Europene şi ale instituţiilor financiare internaţionale", a declarat Gray.
El a adaugat ca acestea corespund cu inţelegerile la care au ajuns Ucraina si UE cu ocazia semnării declaraţiei din 23 martie, de la Bruxelles, privind modernizarea sistemului de transport al gazului.