Întâlnire Kerry-Lavrov înaintea referendumului din Crimeea
Secretarul de stat american, John Kerry, şi ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, se vor întâlni la Londra pentru o reuniune considerată a ultimei şanse.
14 Martie 2014, 14:12
Cu două zile înainte de referendumul de duminică din Crimeea, care ar urma să decidă alipirea acestei republici autonome ucrainene la Rusia, comunitatea internaţională continuă eforturile pentru o soluţionare a crizei prin dialog.
Secretarul de stat american, John Kerry, şi ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, se vor întâlni după-amiază la Londra pentru o reuniune considerată a ultimei şanse.
Americanii vor asigurări din partea Rusiei că va împiedica referendumul şi nu va anexa Crimeea şi vor un angajament clar al Moscovei pentru restabilirea şi respectarea unităţii, suveranităţii şi independenţei Ucrainei.
Situaţia din Crimeea rămâne sub controlul forţelor ruse şi al autorităţilor proruse locale şi că mediile diplomatice nu sunt foarte optimiste faţă de rezultatele întâlnirii Kerry-Lavrov de la Londra, mai ales după ultimele declaraţii ale preşedintelui Rusiei.
Diplomaţii şi experţii sunt pesimişti
Aşteptările diplomaţilor şi experţilor sunt mai curând pesimiste, fiind puţin probabil ca, din motive strategice, cât şi de imagine, preşedintele rus Vladimir Putin să facă, în ultimul moment, pasul înapoi.
Într-o discuţie telefonică, pe care a avut-o aseară, târziu, cu preşedintele iranian Rohani, liderul de la Kremlin a declarat că reglementarea crizei din Ucraina este posibilă numai pe baza luării obligatorie în considerare a intereselor şi voinţei exprimate de populaţia multietnică a tuturor regiunilor Ucrainei, iar Ministerul rus de Externe a dat publicităţii o declaraţie oficială în legătură cu incidentele de aseară de la Doneţk, în care, acuzând atacarea manifestaţiei paşnice antiguvernamentale, acuză autorităţile de la Kiev de faptul că nu controlează situaţia în ţară, astfel încât Rusia, "conştientă de răspunderea pentru vieţile compatrioţilor şi concentăţenilor săi din Ucraina", îşi rezervă dreptul să ia oamenii sub protecţia sa.
Rusia a cerut, astăzi, Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa să răspundă invitaţiei responsabililor din Crimeea şi să trimită observatori la referendumul de duminică.
OSCE refuză, însă, deoarece consideră refendumul ilegal şi spune că trimiterea unei misiuni ar putea fi făcută numai la invitaţia Ucrainei, care este membră a OSCE.
Săptămâna trecută, OSCE a trimis aproximativ 50 de observatori civili şi militari în Crimeea, dar au fost împiedicaţi să intre pe teritoriul acestei republici autonome.