Întâlnire între miniştrii apărării din România şi Republica Moldova
În cadrul întâlnirii de la Bucureşti, ministrul român al apărării, Mihnea Moţoc, a precizat că relaţiile dintre forţele armate ale celor două state au un caracter special.
Articol de Cătălin Purcaru, 01 Octombrie 2016, 00:30
Evoluţiile recente în contextul regional de securitate şi parcursul european şi euroatlantic al Republicii Moldova au fost analizate vineri, la Bucureşti, de ministrul apărării, Mihnea Motoc şi omologul său de la Chişinău, Anatolie Şalaru.
Mihnea Motoc:Constatăm cu satisfacţie că pe dimensiunea NATO există progrese certe în materializarea iniţativei NATO de consolidare a capabilităţilor de apărare. România este parte a acestor dezvoltări. În privinţa contextului UE, Republica Moldova este deja prezentă cu activităţi desfăşurate sub egida politicii de securitate şi de apărare comună.
Ministrul Anatolie Şalaru, a afirmat că Armata Republicii Moldova se află într-un amplu proces de reformă, inclusiv cu ajutorul României.
Anatolie Şalaru: Republica Moldova este un stat în care există riscurile ca situaţia politică să degenereze având pe teritoriu o armată rusă de ocupaţie, o armată a Transnistriei care este necontrolată şi imprevizibilă, şi din această cauză Armata Naţională a Republicii Moldova trebuie să devină una modernă, capabilă să facă faţă oricăror provocări.
Oficialul de la Chişinău a reamintit că Republica Moldova a cerut sprijin din partea României pentru ca trupele ruse de pacificatori din Transnistria să fie înlocuite cu reprezentanţi ai ONU.
Ministrul moldovean al apărării a fost primit şi de şeful diplomaţiei de la Bucureşti, Lazăr Comănescu, care a subliniat că este foarte important ca Republica Moldova să valorifice oportunităţile oferite de parteneriatul cu NATO.