Întâlnire a secretarului de stat Ovidiu Iane cu români din Olanda
Românii din diaspora sunt încurajaţi să solicite finanţări şi pentru proiectele lor care au ca scop promovarea culturii şi tradiţiilor româneşti.
Articol de Claudia Marcu, 11 Februarie 2018, 13:27
Românii din diaspora sunt încurajaţi să solicite finanţări şi pentru proiectele lor care au ca scop promovarea culturii şi tradiţiilor româneşti în comunităţile din ţările în care trăiesc.
Ministerul Românilor de Pretutindeni, înfiinţat anul trecut, a anunţat de curând simplificarea procesului de finanţare.
Reporter: Ministerul Românilor de Pretutindeni are un buget generos pentru finanţarea proiectelor iniţiate de comunităţile de români din străinătate, puţin peste 3 milioane de euro, iar proiectele focalizate pe copii au cel mai mare succes - a spus săptămâna trecută, la Haga, ministrul secretar de stat Ovidiu Iane.
Ovidu Iane: În primul rând, vreau să le mulţumesc celor care sunt implicaţi în aceste activităţi pentru ceea ce fac, pentru că îşi consumă timpul şi energia şi de multe ori chiar şi banii personali pentru a face aceste activităţi. Vreau să îi asigur că noi suntem foarte atenţi la toate solicitările lor şi an de an încercăm să ne îmbunătăţim activitatea, să găsim noi forme de colaborare, să susţinem noi proiecte şi noi activităţi în sprijinul comunităţii pe care ei o reprezintă şi, de asemenea, tot împreună, ne dorim să creăm această relaţie de încredere, să reclădim încrederea în autorităţile române şi în statul român.
Reporter: La întâlnirea cu Ovidiu Iane au venit reprezentanţi a comunităţii de români din Olanda, care au în derulare sau ar vrea să iniţieze diferite activităţi, ca, de exemplu, Ana Maria Murariu, una dintre iniţiatoarele şcolii româneşti din Amsterdam.
Ana Maria Murariu: Sunt foarte deschişi la colaborare, ceea ce ne bucură. Noi şi anul trecut am beneficiat de o finanţare din partea ministerului. Se pare că şi planul lor este de a acorda o anumită flexibilitate în proiectele cu asociaţiile din străinătate şi mai ales pentru proiectele axate pe copii.
Reporter: Un alt exemplu este Elena de Chiara, coordonatoarea şcolii parohiale de duminică a bisericii din Schiedam:
Elena de Chiara: Mă bucură faptul că procedura de depunere a proiectelor s-a simplificat, că se acordă mai multă încredere în asociaţiile care au deja proiecte aprobate şi evaluate. Nu ştiu, îmi inspiră încredere totuşi discuţia că vom putea aplica mai uşor şi vom fi susţinuţi financiar mai mult decât în trecut, ca să ne putem desfăşura activităţile în Olanda, nu atât cu şcoala, cu copiii, dar să şi facem cunoscute olandezilor calităţile poporului român şi frumuseţea tradiţiilor noastre şi tot ceea ce are bun poporul român.
Reporter: Ştefan Postol are şi el o idee care a înflorit după ce şi-a deschis atelierul de arte plastice pentru copii, unde predă numai în limba română.
Ştefan Postol: Eu aş dori să scriu o carte despre... să zicem, un manual alternativ al profesorului de are plastice.
Reporter: Idei multe şi, se pare, veşti la fel, aduse, cum spuneam, de ministrul secretar de stat din cadrul Ministerului Românilor de Pretutindeni, Ovidiu Iane.
Ovidiu Iane: Toate proiectele care se fac şi ideile de proiecte pe care le-am auzit că vor să se facă aici eligibile pentru a fi finanţate. Avem o procedură simplificată prin care, practic, ghidăm pas cu pas pe cel care aplică, astfel încât să ducă proiectul şi la bun sfârşit, dar şi să aibă mari şanse ca să fie finanţat. Eu cred că primul pas a fost făcut anul trecut, prin înfiinţarea acestui minister, al doilea pas a fost făcut prin faptul că am reuşit totuşi să finanţăm câteva proiecte bune în Olanda.