Institutul pentru Studiul Războiului din Washington - nici Rusia şi nici Ucraina nu vor obţine o victorie absolută
Cercetătorii cred că indiferent cât va dura, războiul din Ucraina nu va avea un câştigător, și se va încheia, cel mai probabil, printr-o negociere.
Articol de Radio România Actualităţi, 02 Februarie 2023, 00:59
Aducem în atenţie şi estimarea analiştilor de la Institutul pentru Studiul Războiului din Washington, potrivit cărora nici Rusia şi nici Ucraina nu vor obţine o victorie absolută. Indiferent cât va dura, războiul din Ucraina nu va avea un câştigător clar.
Reporter: Radu Dobriţoiu - Vorbind despre victoria absolută, experţii folosesc o definiţie conform căreia învingătorul instalează o nouă conducere în statul învins, ocupând sau anexând teritorii de la adversarul său, în cel mai rău caz, anihilând populaţia adversarului. Acest tip de victorie a fost obţinută de forţele aliate în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, dar în conflictul din ţara vecină o astfel de dezvoltare este foarte puţin probabilă. Indiferent cât va dura, războiul din Ucraina nu va avea un câştigător. Analiştii de la Corporaţia RAND şi de la Institutul pentru Studiul Războiului estimează că nici Rusia şi nici Ucraina nu vor obţine o victorie absolută. Corporaţia RAND, Organizaţia Americană de Cercetare, a publicat un raport intitulat "Evitarea unui război lung între Rusia şi Ucraina". Cercetătorii cred că niciuna dintre cele două ţări nu va obţine o victorie absolută. Ucraina nu şi-a declarat niciodată clar intenţia, scriu experţii, şi, chiar dacă s-ar întoarce la graniţele sale din 1991, Rusia ar fi totuşi capabilă să lovească cu o forţă navală şi aeriană, care nu a fost grav avariată în timpul războiului. La rândul lor, cercetătorii de la Institutul pentru Studiul Războiului, cu sediul la Washington, amintesc că Ucraina nu are o industrie militară internă semnificativă la care să apeleze în absenţa sprijinului occidental. Deoarece niciuna dintre părţi nu are capacitatea de a obţine victoria absolută, războiul se va încheia, cel mai probabil, printr-o negociere. Negocierile, spre deosebire de victoria absolută, cer părţilor în conflict să accepte un anumit risc ca termenii păcii să fie încălcaţi. Analiştii de la Corporaţia RAND scriu că şi un învins relativ în război îşi va păstra capacitatea de a ameninţa cealaltă parte. Încetarea focului din Ucraina, se aşteaptă ei, va îngheţa linia frontului şi va duce la încetarea pe termen lung a ostilităţilor active. Rusia va opri încercările de a ocupa teritorii ucrainene suplimentare şi va înceta loviturile cu rachete asupra oraşelor şi infrastructurii ucrainene. În acest caz, forţele armate ucrainene şi-ar opri contraofensivele, adică atacurile împotriva zonelor ocupate de Rusia în Ucraina şi împotriva Rusiei însăşi. Vor rămâne probleme teritoriale nerezolvate, care vor fi disputate politic şi economic, nu militar. Analiştii concluzionează că este posibil ca părţile să efectueze doar comerţ minim, iar graniţele vor fi în mare parte închise.