Instituţiile europene caută soluţii pentru bugetul pe 2014
Instituţiile europene îşi doresc un buget care să favorizeze creşterea economică şi crearea de locuri de muncă, a anunţat preşedinţia lituaniană a Uniunii Europene.
Articol de Sorin Croitorescu, Bruxelles, 11 Noiembrie 2013, 20:42
Miniştrii de finanţe din Uniunea Europeană încearcă, la şedinţa în desfăşurare la Bruxelles, să ajungă la un acord cu reprezentanţii Parlamentului European asupra textului final al proiectului de buget pe anul viitor.
Instituţiile europene îşi doresc un buget care să favorizeze creşterea economică şi crearea de locuri de muncă - după cum a declarat, la începutul dezbaterilor, Rimantas Sadzius, ministrul de finanţe din Lituania, ţară care asigură preşedinţia semestrială a Uniunii.
"Procedurile de adoptare a bugetului au loc în acest an în condiţii economice şi financiare speciale. Cu toţii am avut de luat decizii bugetare dificile în ţările noastre şi acest lucru trebuie luat în considerare atunci când se calculează veniturile la bugetul Uniunii.
"În acelaşi timp, rămânem ataşaţi scopului comun, de a face din bugetul pe anul viitor unul al investiţiilor, creşterii economice şi creării de locuri de muncă. Suntem hotărâţi să ajungem astăzi la un acord cu reprezentanţii Parlamentului asupra bugetului pe 2014.
"Ar fi foarte greu de înţeles de către cetăţeni că, în actualele condiţii economice, principalele instituţii europene nu sunt în stare să se pună de acord asupra bugetului Uniunii Europene", spune Rimantas Sadzius.
Tot astăzi ar putea fi aprobată şi o modificare a bugetului pe acest an, care să permită acordarea sprijinului financiar de 400 milioane de euro, propus de Comisia Europeană pentru Germania, Austria, Cehia şi România, pentru atenuarea efectelor produse de inundaţii şi secetă.