Inspectorii ONU, atacaţi în Siria
Damascul a acuzat rebelii că ar fi tras asupra experţilor ONU, după ce părţile conveniseră asupra încetării focului, pentru a permite experţilor să colecteze probe.
Articol de Arina Petrovici, 26 August 2013, 18:32
Inspectorii ONU au ajuns în zona din apropierea capitalei siriene, Damasc, pentru a ancheta o eventuală folosire a armelor chimice şi unde se vor întâlni cu medici şi presupuse victime.
Anterior, convoiul în care se aflau aceştia, escortat de forţele de securitate siriene, a fost ţinta unor tiruri lansate de persoane necunoscute.
Damascul a acuzat rebelii că ar fi tras asupra experţilor ONU, după ce părţile conveniseră asupra încetării focului, pentru a permite experţilor să colecteze probe.
În locul presupusului atac, experţii urmează să examineze orice urmă şi să colecteze probe de sol, sânge şi ţesut, pentru teste de laborator.
Între timp, Elveţia s-a oferit să ajute, dacă o cere situaţia, experţii ONU în anchetarea cazului.
Grupările din opoziţia siriană insistă că forţele guvernamentale au folosit arme chimice împotriva lor, dar preşedintele Bashar al-Assad a respins acuzaţiile, calificându-le drept absurde.
Între timp, divergenţele dintre Occident şi Rusia cu privire la Siria s-au acutizat luni.
Moscova a avertizat SUA cu privire la consecinţele extrem de grave ale unei intervenţii militare împotriva regimului lui Bashar al-Assad, iar premierul britanic, David Cameron, a decis să îşi scurteze vacanţa şi se va întoarce la Londra, unde, marţi, va prezida o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate Naţională pe tema ultimelor evoluţii din Siria.
Premierul Cameron a discutat cu mai mulţi lideri occidentali, între care preşedinţii american şi francez, în vederea formulării unui răspuns serios presupusului atac cu arme chimice din 21 august.
Reacţia MAE
Ministerul Afacerilor de Externe anunţă că a luat act cu profundă îngrijorare de atacurile recente din zona Damascului, soldate cu sute de victime în rândul civililor, şi condamnă ferm orice posibilă utilizare de arme chimice de către oricare dintre părţile aflate în conflict în Siria.
Totodată, ministerul arată că va continua să urmărească cu atenţie evoluţiile din Siria, în special din perspectiva acordării de sprijin şi protecţie consulară cetăţenilor români aflaţi în această ţară.
Mai multe ţări occidentale studiază o opţiune militară, împotriva căreia au primit avertismente din partea celor doi aliaţi ai Damascului, Iranul şi Rusia, reaminteşte ministerul român al afacerilor externe.