Îngrijorări la Washington privind manifestările din Iran
Responsabilii americani se tem că sărbătoarea revoluţiei islamice se va transforma într-un protest.
09 Februarie 2010, 10:50
Washington-ul se declară în mod special îngrijorat de potenţialul escaladării violenţelor şi represiunilor în zilele următoare în Iran, în preajma celei de-a 31-a anivesări, joi, 11 februarie, a revoluţiei islamice.
În vreme ce au calificat drept un act provocator anunţul Iranului de a produce mai mult uraniu îmbogaţit, mişcare ce riscă să creeze o şi mai mare destabilizare regională, responsabili americani au ridicat semne de întrebare în legatură cu adevărata motivaţie a acţiunii Teheranului, explicând că acesta nu ar putea alimenta la timp reactorul de la Natanz pentru a asigura resursele dorite pentru a face faţă nevoilor umanitare ale populaţiei.
În schimb, propunerea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică sprijinită de cele şase mari puteri ale lumii de a trimite uraniu îmbogăţit la scară redusă pentru a fi mai departe procesat în Rusia este evaluată de către Washington drept cea mai practică şi responsabilă soluţie care s-ar putea adresa nevoilor umanitare ale Iranului şi ar putea cu adevarat câştiga încrederea internaţională cu privire la intenţiile preşedintelui iranian, Mahmud Ahmadinejad.
Statele Unite, Germania, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi China i-au acordat Iranului un termen limită pentru a accepta oferta – sfârşitul lui 2009 – dar Iranul l-a ignorat , ceea ce a atras din partea Administraţiei americane noi presiuni asupra partenerilor internaţionali pentru impunerea de sancţiuni mai dure împotriva regimului prezent.
În tot acest timp, însă, oficiali ai Administraţiei reamintesc că nimeni nu a încercat atât cât a facut-o Preşedintele Obama să angajeze un dialog cu Iranul.
SUA cât şi UE au cerut ieri Iranului, într-o declaraţie comună ‘’să pună capăt abuzurilor împotriva propriei populaţii‘’ condamnând "continua violare a drepturilor omului" dupa alegerile de la 12 iunie: detenţiile şi procesele în masă, ameninţarea protestatarilor cu execuţia ca şi negarea dreptului la libera expresie.
Potrivit agenţiei de ştiri iraniene IRNA, controlată de stat, liderul suprem Ayatollahul Khamenei declară că "naţiunea unită iraniană va lăsa perplexă la 11 februarie aroganţa globală‘’ în timp ce Campania Internaţională pentru Drepturile Omului în Iran condamnă sentinţa cu moartea pronunţată în procese considerate total neoneste privind cel putin 10 protestatari în urma alegerilor de anul trecut care au scos pe stradă, la proteste , mii de iranieni.