Infuzie de capital grecesc în Bulgaria
În ultimii doi ani, aproximativ 2.000 de companii din Grecia şi-au transferat activitatea în Bulgaria, încercând să îşi protejeze afacerile de situaţia din Grecia.
Articol de Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria, 09 Noiembrie 2011, 20:33
În timp ce Grecia se străduieşte din greu să facă rost de bani pentru funcţionarea în continuare a statului, oamenii de afaceri de acolo îşi pun afacerile la adăpost şi aleg să se mute în alte ţări; iar cum Bulgaria e aproape, iar taxele sunt mult mai mici, tot mai multe afaceri greceşti se stabilesc în partea de Sud-Vest a ţării.
Astfel, de la începutul anului şi până acum, mai mult de 1.000 de companii din Grecia au ales Bulgaria, iar oficialii de la Sofia vorbesc de un miliard de euro, ca fiind infuzia de capital grecesc, în Bulgaria.
În ultimii doi ani, aproximativ 2.000 de companii din ţara scufundată în criză şi-au transferat activitatea în Bulgaria.
Printre cele mai mari sunt Coca-Cola Hellenic Bottling, Hellenic Petroleum şi producătorul de ţigări Heltam, care a deschis o fabrică la Sandanski, cu 2.500 de salariaţi.
Compania Fourlis construieşte cel mai mare centru comercial din Sofia. Până la finele anului, alte 800 de firme elene se vor stabili aici.
Site-ul economic GreekReporter informează că investiţiile elene în Bulgaria depăşesc trei miliarde de euro.
Au fost create 100.000 de locuri de muncă, îndeosebi în Bulgaria de sud-vest.
Aici salariile sunt de trei-patru ori mai mici decât în Grecia.
La aceasta se adaugă taxa asupra profitului de numai 10%, de trei-patru ori mai mică decât cea din Grecia, TVA mai mic şi procedura simplificată pentru lansarea afacerilor.
Diplomaţii de la Sofia recunosc că Bulgaria a devenit destinaţia numărul unu, dar pentru companiile elene mici şi mijlocii, în timp ce capitalurile mai mari preferă să se stabilească în Cipru.
Multe companii se înregistrează numai în scopul de evita plata unor taxe, de a cumpăra automobile, în medie cu cu 15% mai ieftine, sau proprietăţi imobiliare.
Sectoarele preferate de investitorii greci sunt turismul, comerţul, industria uşoară, în primul rând, confecţiile, industria tutunului şi energetica.
O treime din băncile bulgare sunt, de fapt, filiale ale unor bănci elene, ceea ce reprezintă un factor de atracţie pentru capitalul elen.
Acest capital se îndreaptă cu precădere spre regiunile de frontieră Blagoevgrad, Plovdiv şi Smolensk.
Deschiderea ultimului tronson al Coridorului transeuropean nr. IX, prin trecătoarea Makaza, va înlesni contactele şi cu regiunile Kârdjali, Haskovo şi Stara Zagora.
Au loc şi mişcări de capital în direcţia inversă: companii bulgare cumpără proprietăţi imobiliare şi firme în incapacitate de plată, în nordul Greciei, zonă preferată de turiştii bulgari.