Inflaţia din Marea Britanie, "la minimul ultimilor doi ani"
FMI consideră că autorităţile din Marea Britanie au făcut progrese substanţiale în privinţa obţinerii unui buget echilibrat şi a reducerii riscurilor fiscale.
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 22 Mai 2012, 19:29
În Marea Britanie, inflaţia a ajuns, în aprilie, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, dar FMI consideră că ameninţările la adresa economiei britanice sunt mari, în continuare, mai ales din cauza problemelor din zona euro.
De aceea, FMI recomandă, în raportul său anual, ca guvernul Marii Britanii şi Banca Angliei să ia mai multe măsuri.
FMI consideră că Marea Britanie a făcut progrese substanţiale, în privinţa obţinerii unui buget echilibrat şi a reducerii riscurilor fiscale.
Cu toate acestea, reprezentanţii Fondului consideră că economia britanică nu este deloc ferită de criza din zona euro.
"Din nefericire, redresarea economică a Marii Britanii nu este încă una solidă, şi există multe incertitudini. Problemele din zona euro afectează Regatul Unit, în mai multe feluri: creşterea economică este prea mică, iar şomajul prea mare. În aceste condiţii, este nevoie de noi politici care să stimuleze creşterea", a declarat Christine Lagarde, directoarea FMI.
Ea a sugerat că Banca Naţională a Angliei să continue politica de relaxare cantitativă prin care sunt aruncaţi în economie bani creaţi electronic şi să reducă rata dobânzilor.
În ceea ce priveşte programul de austeritate, directoarea FMI consideră că a avut un rol esenţial în protejarea Marii Britanii, dar a avertizat că în cazul în care creşterea economică întârzie să apară guvernul de la Londra ar trebui să ia în calcul o eventuală amânare a politicilor de austeritate.
"Dacă economia va fi mult mai slabă decât se prognozează trebuie luată în calcul o relaxare fiscală şi trebuie luate noi măsuri pentru stimularea creşterii economice şi a reducerii ratei şomajului", a mai spus Christine Lagarde.
Estimările FMI vorbesc despre o creştere de 2% a economiei britanice în anul 2013. O viziune similară cu cea a Băncii Angliei.
În schimb, majoritatea economiştilor independenţi anticipează o creştere de doar 1, 6%.