Industria germană de export ar trebui să se pregătească pentru o slăbire permanentă a globalizării
Şeful executivului federal, Olaf Scholz, va părăsi mâine Germania cu destinaţia China, pentru o vizită oficială de trei zile, care cuprinde deplasări în mari metropole, între care Shanghai şi Beijing.
Articol de Radio România Actualităţi, 12 Aprilie 2024, 23:25
Industria germană de export trebuie să se pregătească pentru o slăbire permanentă a globalizării, avertizează experţii unei importante companii de consultanţă în domeniul economic. Ei argumentează, într-un studiu publicat astăzi, că o revigorare a cooperării multilaterale globale în materie de politică economică este puţin probabilă.
Explică din Germania Vlad Drăghicescu:
Inversarea globalizării economice este un scenariu realist, iar riscurile şi potenţialele consecinţe negative ale fenomenului pentru companiile şi economiile din Europa sunt enorme, scriu analiştii Institutului Prognos într-un raport publicat astăzi.
În pericol este mai ales Germania, explică experţii în comerţ exterior ai companiei de consultanţă, potrivit cărora aproximativ o treime din valoarea adăugată germană este în prezent exportată. În situaţia actuală, marcată de tensiuni geopolitice în creştere, chiar dacă Uniunea Europeană reprezintă cea mai însemnată piaţă de desfacere, dependenţa Germaniei de China în materie de produse individuale, cum ar fi laptopurile, se menţine considerabilă.
Din nefericire, varianta unei decuplări complete şi pe termen scurt a economiei germane de China, ori de alte centre de afaceri potenţial riscante, ar provoca pierderea unei părţi importante din pieţele actuale de desfacere şi de aprovizionare, avertizează Prognos. Companiile îşi pot eventual crea o portiţă de scăpare dacă trec la diversificarea lanţurilor de aprizionare, mai spun analiştii. Chiar şi în domenii în care cumpără cantităţi însemnate de produse intermediare din China, Germania poate găsi adesea o alternativă. Motoarele electrice, de pildă, ar putea fi achiziţionate mai mult din America de Nord, se arată în document.
Să amintim că şeful executivului federal, Olaf Scholz, va părăsi mâine Germania cu destinaţia China, pentru o vizită oficială de trei zile, care cuprinde deplasări în mari metropole, între care Shanghai şi Beijing.
Relaţiile comerciale cu cea de doua economie a lumii ocupă un loc esenţial pe agenda cancelarului, alături alte subiecte de actualitate, între care ameninţările chineze la adresa Taiwanului sau, desigur, războiul din Ucraina.
În vara anului trecut, coaliţia de la Berlin a adoptat, după consultări anevoioase, strategia privind China. Documentul propune în esenţă o reducere a dependenţei economice a Germaniei faţă de China, dar cu evitarea unei decuplări de această ţară, care continuă să fie cel mai important partener comercial al Germaniei. Importanţa pe care guvernul de la Berlin o acordă relaţiilor economice cu marea putere chineză devine şi mai evidentă la studierea numeroasei delegaţii de afaceri care îl însoţeşte pe Scholz. Din ea fac parte zeci de reprezentanţi ai marilor companii germane, dar şi membri ai cabinetului, respectiv ministrul transporturilor, ministrul mediului şi ministrul agriculturii. "Ce multe onoruri pentru un stat faţă de care se presupune că vrem să luăm distanţă", a comentat cu maliţiozitate în această după-amiază publicaţia Spiegel, în opinia căreia "grupul de turişti germani va stârni probabil suspiciuni la Washington şi la Londra". Analiştii nu se aşteaptă însă la semnarea de contracte importante între părţile germană şi chineză.
La revenirea acasă, cancelarul Scholz va avea oricum de înfruntat nu doar iritarea evidentă a patronatelor germane, care îl acuză că în doi ani de când este la putere nu găseşte răspunsurile necesare mediului de afaceri, ci şi datele prezentate de Institutul Kiel pentru Economie Mondială, care atestă o scădere severă a investiţiilor în Germania.