Indicele preţurilor alimentare, "stabil în luna aprilie"
Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a ONU a anunţat că scăderea preţurilor la zahăr şi orez a contracarat creşterile înregistrate la alte produse.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 06 Mai 2011, 11:57
Indicele preţurilor produselor alimentare mondiale, elaborat de Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite a rămas practic stabil, în luna aprilie faţă de luna martie, în condiţiile în care scăderea preţurilor la zahăr şi orez a contracarat creşterile înregistrate la alte produse.
Indicele este însă cu 36% peste nivelul înregistrat în luna martie 2010.
În luna aprilie, preţurile orezului, zahărului şi al produselor lactate au scăzut, în timp ce preţurile la carne şi oleaginoase au rămas practic neschimbate, în vreme ce preţurile la majoritatea cerealelor au crescut.
Potrivit FAO, indicele pentru preţurile cerealelor a crescut cu 5,5% în luna aprilie, faţă de luna martie, în special ca urmare a unei creşteri de 11% a preţului porumbului şi a unei creşteri de 4% a preţului grâului.
În schimb, preţul orezului a scăzut, ca urmare a exportului unor cantităţi importante.
Potrivit FAO, se preconizează o revenire a producţiei mondiale de cereale în 2011.
Totodată, producţia mondială de cereale va creşte cu 3,5% în acest an.
Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură dă lunar publicităţii propriul său indice, care măsoară modificările de preţuri înregistrate de un coş de alimente format din cereale, oleaginoase, lactate, carne şi zahăr.