India a respins cererea Albaniei privind înapoierea rămăşiţelor pământeşti ale Maicii Tereza
După mamă, fondatoarea ordinului catolic Misionarele Carităţii este originară din Albania (video).
Articol de Bogdan Mihai, 14 Octombrie 2009, 18:08
India a respins categoric o cerere a guvernului albanez privind înapoierea rămăşiţelor pământeşti ale Maicii Tereza, a cărei cenuşă este înmormântată la Calcutta, unde a fondat ordinul Misionarele Carităţii.
"Maica Tereza era cetăţean indian şi va rămâne în ţara sa. Nici nu se pune problema transferării rămăşiţelor sale pământeşti în Albania", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe indian, Vishnu Prakash.
Premierul albanez Sali Berisha a indicat că autorităţile de la Tirana îşi vor intensifica eforturile pentru restituirea rămăşiţelor pământeşti ale Maicii Tereza înainte de august 2010, când "Sfânta săracilor" ar fi împlinit 100 de ani.
Primul ministru Sali Berisha a recunoscut că India se opune unei asemenea solicitări, reafirmându-şi însă dorinţa ca cenuşa Maicii Tereza să fie adusă la Tirana, lângă cea a mamei acesteia.
Problema rămâne "deschisă", guvernele celor două ţări urmând să o examineze şi în viitor, a conchis şeful guvernului de la Tirana.
Maica Tereza, născută Agnes Gonxha Bojaxhiu, în 1910, a murit în 1997, dupa ce şi-a închinat viaţa celor bolnavi şi pe moarte, ea sosind în India în 1929.
Puţină lume ştie că maica Tereza are origine aromână, după tată, care se numea Nicola Boiagi.
Şi-a luat numele de Tereza în 1931. În 1979 a fost laureată a premiului Nobel pentru Pace.
"După sânge, sunt albaneză. După cetăţenie, sunt indiancă. După credinţă, sunt catolică. În ceea ce priveşte chemarea mea, aparţin lumii", a spus Maica Tereza la un moment dat.
Maica Tereza a fost beatificată - primul pas în a deveni sfântă - în 2002, de Papa Ioan Paul al II-lea. Întreg procedeul s-a desfăşurat în timp record.
Beatificarea a pavat drumul către canonizarea ei, care ar putea avea loc în curând.