Incertitudine privind summitul bilateral SUA-Coreea de Nord
Donald Trump a surprins din nou vineri, revenind la tonul optimist cu privire la viitoarele negocieri cu Kim şi arătând chiar că summitul din iunie ar putea avea loc.
26 Mai 2018, 10:56
Deşi preşedintele Donald Trump pare să fi revenit la sentimente mai bune faţă de omologul său nord-coreean, Kim Jong-un, înalţi oficiali ai Casei Albe spun că este improbabilă replanificarea în viitorul apropiat a unui summit bilateral.
Ei citează promisiuni încălcate de către Phenian, dar se pare că nu iau în calcul firea imprevizibilă a liderului american.
La numai o zi după ce a anulat summitul cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un, imprevizibilul Donald Trump a surprins din nou vineri, revenind la tonul optimist cu privire la viitoarele negocieri cu Kim şi arătând chiar că summitul din 12 iunie ar putea avea loc.
Donald Trump: Vom vedea ce se întâmplă. S-ar putea ca întâlnirea să aibă loc la 12 iunie (a spus preşedintele Trump reporterilor pe peluza Casei Albe în drum către elicopterul prezidenţial). A fost o declaraţie foarte frumoasă pe care au făcut-o nord-coreenii. Ei vor foarte mult ca summitul să aibă loc, iar nouă ne-ar plăcea să aibă loc.
Reporter: Întrebat dacă Phenianul joacă jocuri, Trump a răspuns:
Donald Trump: Toată lumea joacă jocuri.
Reporter: Ceva mai devreme, într-un twitt, preşedintele a calificat noua declaraţie a Coreei de Nord în care spune că rămâne deschisă convorbirilor cu Trump drept caldă şi productivă. Sunt noutăţi foarte bune, a spus dl Trump. Vom vedea unde duc ele. Sperăm că la prosperitate şi pace durabile.
Adesea se ridică Donald Trump de la masa negocierilor sau ameninţă să o facă aşa cum proceda ca om de afaceri în New York.
Ieri a anulat summitul cu Kim, astăzi a revenit după ce a forţat un răspuns conciliator al Phenianului. Acesta este stilul de negociere al lui Donald Trump, parte a ceea ce a denumit odată 'arta de a încheia un acord'.
În fond este acelaşi Donald Trump care l-a ridiculizat în repetate rânduri pe Kim Jong-un, numindu-l 'micul bărbat rachetă' şi care a ameninţat să-i distrugă ţara dacă va fi necesar, înainte ca liderul nord-coreean să-i devină partener de negocieri.
De aceea, scrisoarea lui Trump către Kim în care îl anunţa că nu va mai veni la summitul ce ar urma poate din nou acum să aibă loc la 12 iunie, conţinea şi câteva note conciliatorii: "Aştept cu nerăbdare să vă întâlnesc într-o bună zi. Dacă vă răzgândiţi în legătură cu acest cel mai important summit, vă rog nu ezitaţi să îmi telefonaţi sau să-mi scrieţi". În arta negocierii, aceasta înseamnă a lăsa uşa deschisă, iar Coreea de Nord pare să fi intrat din nou pe uşa deschisă.
Unii sceptici cred că întâlnindu-se cu Kim, Trump i-ar oferi liderului nord-coreean o statură mondială fără să obţină nimic în schimb. Alţii spun că administraţia americană nu ar fi pregătită pentru un summit nuclear.
Că, din acest punct de vedere, Donald Trump ar fi mai interesat de un summit spectaculos şi în mod potenţial de obţinerea unui Premiu Nobel decât să facă extenuanta muncă a negocierii unei dezarmări nucleare verificabile în schimbul eliminării sancţiunilor economice impuse Coreei de Nord.
Unii spun că nu trebuie să fii un mare diplomat pentru a discerne faptul că relaţiile dintre cele două ţări s-au deteriorat rapid în ultimele două săptămâni.
Ar fi existat potenţialul ca Phenianul să-l fi pus la colţ pe Donald Trump. Or, un preşedinte care doreşte să proiecteze putere nu ar fi putut accepta acest lucru, drept care Donald Trump l-a pus la colţ pe Kim Jong-un, înainte ca acesta să încerce să anuleze summitul el însuşi, aşa cum a ameninţat în ultimele două săptămâni.
Pentru Donald Trump a fost încă un exerciţiu al artei negocierii. Casa Albă a transmis joii mesaje mixte.
La câteva ore după publicarea scrisorii adresate lui Kim Jong-un în care preşedintele Trump anunţa decizia anulării summitului, acesta declara "cred cu adevărat că Kim Jong-un doreşte să facă ceea ce este corect".
Adică, Donald Trump a aruncat undiţa în apele tulburate. Tony Schwarz, coautorul volumului 'Arta negocierii' a lui Donald Trump, spune că acesta are o frică morbidă de a fi umilit. Nimic nu este mai inacceptabil pentru Donald Trump.
Cert este că după anularea summitului de către preşedintele american şi înaintea declaraţiei conciliatoare de vineri a Phenianului, secretarul de stat Mike Pompeo a spus în Congres:
Mike Pompea: Am avut personal discuţii cu preşedintele Kim. Voi rezerva ceva spaţiu de negociere pentru a fi capabili să purtăm aceste discuţii în afara ochiului public. Cred că acest lucru este important pentru a realiza rezultatele pe care le dorim.