Încercări de rezolvare a crizei politice din Republica Moldova
Criza politică de la Chişinău a fost generată de anunţul premierului că formaţiunea pe care o conduce, PLD, denunţă acordul de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană.
Articol de Cătălin Gomboş, 14 Februarie 2013, 08:05
În Republica Moldova continuă joi eforturile de depăşire a uneia dintre cele mai severe crize politice din ultimii ani.
După întrevederi separate miercuri cu preşedintele Nicolae Timofti, liderii celor trei partide care compun Alianţa pentru Integrare Europeană ar fi acceptat să aibă o întâlnire în patru.
Criza politică de la Chişinău a fost generată de anunţul premierului Vlad Filat că formaţiunea pe care o conduce, Partidul Liberal Democrat, denunţă acordul de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană.
Vlad Filat a afirmat că îşi doreşte menţinerea Alianţei, dar în condiţiile unui nou acord, şi a cerut votul de încredere al Parlamentului.
Opoziţia comunistă s-a grăbit, însă să salute destrămarea Alianţei pentru Integrare Europeană, idee vehiculată, de altfel, şi de liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, care a declarat că în acest moment în Republica Moldova nu mai există o majoritate parlamentară.
Alianţa pentru Integrare Europeană a fost constituită în decembrie 2010, iar istoria sa a fost marcată de o serie de conflicte, în special între liberal-democraţi şi democraţi.
De altfel, în anunţul făcut ieri, Vlad Filat s-a referit, fără să îl nominalizeze, la prim-vicepreşedintele democrat al parlamentului, Vlad Plahotniuc, care ar urmări oligarhizarea Republicii Moldova şi ar organiza campanii mediatice împotriva guvernului şi miniştrilor PLDM.