Încercare de reglementare a pieţelor financiare europene
Comisarul european pentru piaţa internă, Michel Barnier a explicat că piaţa "netransparentă" a contractelor derivate reprezenta, la sfârşitul lui 2009, 615 mii de miliarde de dolari.
05 Octombrie 2011, 07:44
Miniştrii europeni de finanţe au reuşit marţi două înţelegeri, ambele importante pentru o Europă aflată încă sub spectrul crizei economice şi financiare.
În primul rând, a fost aprobat oficial pachetul de şase măsuri legislative pentru întărirea guvernanţei economice, considerat de preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso un nou început pentru o mai bună guvernanţă şi disciplină economică în Europa.
Al doilea acord a fost unul politic pentru aşa-numitele produse financiare derivate.
Dacă primul era aşteptat, pentru cel de-al doilea acord exista o majoritate de state membre favorabile propunerii, mai precis, 26 de state membre, şi doar Marea Britanie se opunea.
După dezbateri prelungite, propunerea a fost votată în unanimitate şi astfel este dată mână liberă preşedinţiei poloneze pentru a negocia propunerea cu Parlamentul European, în speranţa că acesta o va aproba în primă lectură.
Comisarul pentru piaţa internă, Michel Barnier, s-a arătat mulţumit de depăşirea acestei etape importante pentru reglementarea pieţelor financiare, cu atât mai mult cu cât se apropie reuniunea G20 ce va fi găzduită de Franţa.
Pentru a avea întreaga dimensiune a acordului, comisarul Barnier a explicat importanţa contractelor derivate, negociate bilateral.
"Folosirea acestor contracte a crescut exponenţial în ultimii 10 ani. În decembrie 2009, această piaţă a contractelor derivate negociate bilateral între două companii reprezenta în lume 615 mii de miliarde de dolari, într-o opacitate generală, pentru că nu există obligativitatea transparenţei acestor tranzacţii bilaterale", a explicat comisarul Michel Barnier.
El a mai spus că acesta a fost şi motivul pentru care statele europene şi cele din G20 au dorit să facă din stabilirea unor reguli pentru produsele derivate piesa de rezistenţă a reglementării pieţelor financiare.
"Nu trebuie să uităm că falimentul băncii Lehman Brothers în septembrie 2008 s-a produs din cauza disfuncţionalităţilor de pe piaţa produselor derivate", a amintit comisarul Barnier, felul în care s-a declanşat criza financiară care încă nu s-a încheiat.
Miniştrii de finanţe belgian şi francez au dat asigurări că vor susţine din fondurile publice banca belgiano-franceză Dexia, salvată în 2008 şi care acum este din nou în pragul falimentului.
Comisarul Michel Barnier a spus că cel mai important lucru pentru Dexia este coordonarea care există între guvernele francez şi cel belgian.