Încep primarele şi caucasurile în SUA
UPDATE: Primare în Iowa, SUA: Donald Trump pierde cu patru procente în faţa senatorului texan, Ted Cruz, iar Hillary Clinton este la egalitate cu Bernie Sanders.
02 Februarie 2016, 06:38
UPDATE: Miliardarul Donald Trump, din tabăra republicană, a pierdut cu patru procente în faţa senatorului texan, Ted Cruz, iar la democraţi fostul secretar de stat Hillary Clinton este la egalitate cu Bernie Sanders, senator de Vermont. Numărătoarea voturilor în Iowa continuă.
Donald Trump a declarat după înfrângere că lupta este doar la început.
"Vom continua pentru a obţine nominalizarea republicană, vom continua pentru a o învinge pe Hillary sau pe Bernie sau pe oricine vor arunca în cursă democraţii. Iowa, te iubim. Îţi mulţumim! Eşti special! Vom reveni de multe ori aici. De fapt, cred că mă voi întoarce să cumpăr o fermă", a spus Donald Trump.
---------------------------------------------------------------------------------
Procesul propriu-zis al alegerii candidatului democrat şi a celui republican, care se vor confrunta apoi în alegerile prezidenţiale din 8 noiembrie, începe în Statele Unite.
Atenţia este captată de primii doi democraţi, Hillary Clinton şi Bernie Sanders, prinşi într-o cursă umăr la umăr şi de a celor doi primi candidaţi republicani, Donald Trump, cu ceva mai mult ascendent asupra lui Ted Cruz.
Statele americane îşi aleg candidaţii prezidenţiali în două moduri.
Fie prin aşa-numitele primare, fie prin caucasuri. Alegerile primare se desfăşoară mai aproape de modul tradiţional de vot. Oamenii merg la urne, unde îşi depun votul.
În schimb, caucasurile sunt foarte diferite. Ele sunt evenimente ale comunităţii, cu ore în şir de participare comunală şi dezbatere şi care au loc fie în casele oamenilor, fie în spaţii publice, depinzând de numărul participanţilor.
După un an de nenumărate şi adesea contradictorii sondaje, mai mult de 250.000 de rezidenţi ai statului Iowa sunt aşteptaţi în diverse săli în care vor avea loc întâlnirile populare de selectare a candidaţilor favoriţi.
În Des Moines, capitala micului stat Iowa, analiştii cred că alegătorii ar putea revela un adevăr profund: dorinţa de a-i lăsa deoparte pe politicienii tradiţionali şi de a respinge compromisul politic în stil Washington, pentru a-i îmbrăţişa pe cei care vin din afara establishmentului, al sistemului, pentru că după un an în care furia alegătorilor şi nemulţumirea faţă de politicienii de la Washington a determinat susţinerea candidaţilor insurgenţi şi a modelat astfel terenul politic, alegătorii din Iowa vor arăta primele semne dacă ceea ce are loc acum este o aberaţie sau dacă este noua normalitate în politicile americane.
În cursa prezidenţială a democraţilor, Hillary Clinton, mult timp pe o poziţie puternică, de primă favorită, este acum în situaţia de a avea, în mod neaşteptat, de depăşit un rival care a devenit unul puternic - senatorul de Vermont Bernie Sanders, care se autodenumeşte socialist.
În tabăra republicanilor, principalii rivali sunt Donald Trump, care a spart aproape toate regulile de campanie în Iowa - el a refuzat să participe la ultima dezbatere a republicanilor, moderată de principala televiziune conservatoare, FOX NEWS - şi senatorul de Texas, Ted Cruz, a cărui campanie, în schimb, este un exemplu tipic a ceea ce este cunoscut drept maniera Iowa de a face campanie.
Iată-i pe principalii rivali: în tabăra democraţilor, Hillary Clinton şi Bernie Sanders.
Hillary Clinton: Este o miză foarte mare în aceste alegeri. Ele vor începe luni. Veţi fi primii oameni din lume care îşi vor exprima opinia despre cine credeţi că ar trebui să fie viitorul preşedinte şi comandant şef.
Bernie Sanders: Noi nu reprezentăm interesele Wall Street, ale Americii corporatiste, ale milionarilor şi miliardarilor, nu reprezentăm interesele acestora şi nu vrem banii lor.
În tabăra republicanilor, Donald Trump şi Ted Cruz.
Donald Trump: Am adunat 6 milioane de dolari într-o singură oră pentru veterani. Eu vreau să redau Americii măreţia ei. Asta voi face.
Ted Cruz: Suntem aici pentru că ţara este în criză, suntem aici pentru că ne falimentăm copiii noştri şi nepoţii noştri. Pentru că drepturile noastre constituţionale sunt sub asediu în fiecare zi şi pentru că America îşi pierde rolul de lider al lumii, ceea ce face ca lumea să devină un loc mult mai periculos.