Incendiile din Ucraina, la 60 de kilometri de Cernobâl
Autorităţile din Rusia şi Ucraina sunt îngrijorate că incendiile de vegetaţie ar putea elibera în atmosferă particule periculoase dacă ar ajunge să ardă în apropierea fostei centrale nucleare de la Cernobâl.
Articol de Ionuţ Dragu, 12 August 2010, 18:52
Ucraina,ca şi Rusia, este afectată de o caniculă fără precedent, însoţită de incendii.
Două hectare de teren bogat în turbă, la 60 de kilometri sud de centrala nucleară dezafectată de la Cernobîl, în nordul Ucrainei, au fost cuprinse de flăcări.
Cu toate acestea o purtătoare de cuvânt a Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă din Ucraina a afirmat că situaţia "nu prezintă pericol".
Autorităţile din Ucraina au dat asigurări că incendiul de vegetaţie din localitatea Sosnivka, va fi stins în cel mai scurt timp.
Zona de securitate din jurul centralei de la Cernobîl, locul unde a avut loc cea mai mare catastrofă nucleară în 1986, are o rază de 30 de kilometri.
Autorităţile ruse neagă o contaminare nucleară din cauza incendiilor
Autorităţile din Rusia au dat la rândul lor asigurări că nivelul radioactivităţii pe teritoriul Rusiei nu a depăşit valorile normale, în timpul incendiilor, în special în zonele de vest, care au fost contaminate, în 1986.
După ce săptămâna trecută ministrul rus al situaţiilor de urgenţă, Serghei Şoigu, şi-a exprimat îngrijoarea, cu privire la posibilitatea unor incendii în această zonă, adjunctul directorului serviciului rus de meteorologie, Valeri Diadiucenko, a declarat că "în Rusia nu s-a înregistreat vreo creştere a nivelului de radiaţii".
Temerile autorităţilor din Rusia vin pe fondul afirmaţiilor serviciului rus de supraveghere a pădurilor care a dezvăluit miercuri că incendiile au devastat aproape 300 de hectare în regiunea Briansk, situată în vestul Rusiei, la frontiera cu Ucraina şi Belarusul, zonă declarată contaminată în urma catastrofei din 1986.
Expertul Aleksei Iablokov, însărcinat cu probleme de ecologie în cadrul Consiliului de Securitate rus, a subliniat că particulele radioactive, care ar rezulta în urma arderii zonei contaminate ar putea să se propage pe distanţe de sute de kilometri.
"Dacă regiunea Briansk ia foc, particulele pot ajunge până în regiunea Novgorod (nord-vest), la Moscova, sau, în anumite condiţii, în Europa de Est", a declarat însărcinatul cu probleme de ecologie în cadrul Consiliului de Securitate din Rusia, expertul Aleksei Iablokov.