Incendiile devastatoare din Australia
Pompierii australieni au încercat luni să izoleze cele 200 de incendii din sud-estul ţării, profitând de o scădere a temperaturilor şi de unele precipitaţii.
Articol de Florin Lepădatu, 07 Ianuarie 2020, 08:46
Pompierii australieni au încercat luni să izoleze cele 200 de incendii din sud-estul ţării, profitând de o scădere a temperaturilor şi de unele precipitaţii, în condiţiile în care se aşteaptă o nouă încălzire a vremii, ceea ce ar putea duce la intensificarea focului.
Incendiile au distrus în acest sezon peste 8 milioane de hectare de vegetaţie şi au ucis cel puţin 25 de persoane.
Mii de locuinţe au fost distruse sau avariate de foc, iar unele localităţi din zona rurală au rămas fără electricitate, telecomunicaţii şi chiar şi apă potabilă.
Jurnalista Miruna Zăgănescu este stabilită în Australia şi ne oferă, de la faţa locului, informaţii suplimentare.
Miruna Zăgănescu: "Ieri au fost amendaţi 180 de oameni din New South Wales, pentru că au fost prinşi făcând focul în aer liber, în ciuda apelurilor nenumărate făcute de autorităţi.
Chiar şi fumatul în locuri care se pot aprinde sau lângă porţiuni de vegetaţie uscată poate fi amendat cu 5.500 de dolari pe loc, fără drept de apel.
A plouat ieri la Sydney, dar asta nu înseamnă că pericolul a trecut.
Până acum au fost afectate zonele regionale din New South Wales, aproape de Sydney, dar şi Australia de Sud, vestul ţării şi Victoria.
Am trăit aici temperaturi de peste 48 de grade şi aerul a fost de nerespirat, iar la magazine măştile erau greu de găsit.
Au fost cei mai uscaţi doi ani din punct de vedere al umidităţii aerului.
Vântul puternic şi temperaturile record au creat furtuni de flăcări.
Coloanele de fum au urcat până la 10.000 de metri, iar pompierii au declarat că toate aceste fenomene sunt fără precedent."