Încălzirea climatică, provocată de activităţile umane
Recordul mondial de căldură, canicula din Asia şi apele neobişnuit de calde din largul peninsulei Alaska înregistrate în 2016, datorate încălzirii climatice provocate de om.
Articol de Florin Lepădatu, 14 Decembrie 2017, 10:34
Recordul mondial de căldură, canicula din Asia şi apele neobişnuit de calde din largul peninsulei Alaska înregistrate în 2016 au o singură cauză, încălzirea climatică provocată de activităţile umane, se afirmă într-un studiu publicat miercuri, relatează France Presse.
Este pentru prima dată când oamenii de ştiinţă indică fenomenele climatice extreme care nu ar fi putut să se producă fără încălzirea climei planetare, potrivit unui raport ce a fost analizat şi de un comitet internaţional de cercetători înainte de a fi publicat.
Până la acest studiu, cercetătorii estimau că încălzirea climatică provocată de oameni, prin arderea carburanţilor fosili de exemplu, accentua riscul de multiplicare a inundaţiilor, secetelor, furtunilor şi altor fenomene extreme, însă acest factor nu a fost niciodată considerat drept singura cauză.
În 2016, planeta a înregistrat un nou record de căldură, iar anul trecut a devenit cel mai cald an de pe Terra din timpurile moderne.
Temperaturile record înregistrate la suprafaţa planetei "au fost posibile doar printr-o importantă încălzire antropică", rezultând din intervenţia umană la scala unui secol, au subliniat autorii studiului.
Asia a suferit de pe urma unei canicule extreme, temperaturile sufocante din India cauzând moartea a 580 de persoane între lunile martie şi mai.
În golful Alaska, strâmtoarea Bering şi în largul coastelor nordice ale Australiei, temperaturile apei au înregistrat cel mai ridicat nivel din ultimii 35 de ani, relatează Agerpres.