În zece ani, alimentele s-au scumpit de trei ori
Potrivit celei mai recente statistici a Organizaţiei pentru Alimente şi Agricultură a ONU (FAO), indicele preţurilor alimentare a ajuns la valoarea record de 231 de unităţi.
Articol de Răzvan Stancu, 16 Februarie 2011, 14:25
Potrivit unui raport, preţurile alimentelor la nivel global au crescut cu 29 de procente în ultimul an, a avertizat preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick.
Escaladarea preţurilor alimentelor de bază a aruncat în sărăcie, în ultimul an, încă 44 de milioane de oameni, potrivit documentului Băncii Mondiale.
Costurile alimentelor au depăşit nivelul din 2008, când majorarea preţului alimentelor şi ţiţeiului au avut un impact devastator asupra săracilor, a apreciat Banca Mondială.
Audio: Emisiune consacrată evoluţiei prognozate a preţurilor la alimente. Invitaţi ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără şi analistul economic Liviu Voinea.
Potrivit celei mai recente statistici a Organizaţiei pentru Alimente şi Agricultură a ONU (FAO), indicele preţurilor alimentare a ajuns la valoarea record de 231 de unităţi.
Pentru a şaptea lună consecutiv, indicele preţurilor la alimente publicat lunar de FAO a înregistrat cel mai ridicat nivel de la publicarea acestui indice în 1990, depăşind valoarea record de 224,1 puncte consemnată în iunie 2008, când au avut loc revolte în unele state din cauza preţului ridicat al alimentelor.
Astfel, în luna ianuarie, indicele preţurilor la alimente a atins valoarea record de 231puncte, cu opt puncte mai mult decât în decembrie 2010.
Indicele preţurilor la alimente măsoară modificările preţurilor, din lună în lună, pentru un coş compus din cereale, oleaginoase, lactate, carne şi zahăr.
Creşterea preţului cerealelor la cel mai înalt nivel din ultimii doi ani şi jumătate a fost cauzată de condiţiile meteorologice nefavorabile: seceta din Rusia (care a dus la anularea exporturilor de cereale), inundaţiile din Australia, vremea nefavorabilă din Argentina, dar ;i de anticiparea majorării cererii după evenimentele din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu.
"Intrăm într-o eră a penuriei de alimente şi întreruperii în aprovizionare. Aceasta este o problemă foarte mare pentru toată lumea. Dacă oamenii nu au suficientă mâncare au doar trei opţiuni: revolta, imigraţia sau moartea”, a declarat directorul executiv al programului alimentar mondial, Josette Sheeran, citat de Reuters.
Conform raportului FAO se poate observa o triplare a preţurilor alimentelor în ultimii zece ani. În anul 2000 indicele preţului la alimente se situa la o valoare de 90 de unităţi, iar în luna ianuarie a anului 2011 acest indice a ajuns la valoarea de 231 de puncte.
Tabel cu indicele preţurilor la alimente în lume. Sursa: FAO.
Anul | Luna | Indicele preţurilor la alimente1 | Carne2 | Lactate3 | Cereale4 | Oleaginoase5 | Zahăr6 |
2000 | 90 | 96 | 95 | 85 | 68 | 116 | |
2001 | 93 | 96 | 107 | 86 | 68 | 123 | |
2002 | 90 | 90 | 82 | 95 | 87 | 98 | |
2003 | 98 | 97 | 95 | 98 | 101 | 101 | |
2004 | 112 | 114 | 123 | 107 | 112 | 102 | |
2005 | 117 | 120 | 135 | 103 | 104 | 140 | |
2006 | 127 | 119 | 128 | 121 | 112 | 210 | |
2007 | 159 | 125 | 212 | 167 | 169 | 143 | |
2008 | 200 | 153 | 220 | 238 | 225 | 182 | |
2009 | 157 | 133 | 142 | 174 | 150 | 257 | |
2010 | 185 | 152 | 200 | 183 | 193 | 302 | |
2010 | Decembrie | 223 | 166 | 208 | 238 | 263 | 398 |
2011 | Ianuarie | 231 | 166 | 221 | 245 | 278 | 420 |
Indicele preţurilor la alimente1- măsoară modificările preţurilor, din lună în lună, pentru un coş compus din cereale, oleaginoase, lactate, carne şi zahăr.
Indicele preţului la carne2 – este calculat la preţurile medii pentru patru tipuri de carne, în funcţie de media globală a comerţului la export pentru anii 2002-2004. Acest indice include două produse de păsări de curte, trei produse din carne de bovine, trei produse din carne de porc şi un produs din carne de ovine.
Indicele preţului la lactate3- constă din unt, lapte praf degresat, lapte praf integral, brânză. Media este în funcţie de media globală a comerţului la export pentru anii 2002-2004.
Indicele preţului la cereale4 - acest indice este calculat prin includerea preţului cerealelor şi a orezului în funcţie de media globală a comerţului la export pentru anii 2002-2004.
Indicele preţului la oleaginoase5 - constă într-o medie a diferitelor uleiuri (uleiuri de la animale şi peşte), media fiind calculată în funcţie de media globală a comerţului la export pentru anii 2002-2004.
Indicele preţului la zahăr6 - indicele are ca bază preţul stabilit în urma acordului intenaţional privind preţul zahărului din intervalul 2002-2004.