În urma atacurilor, ”producţia de petrol a Arabiei Saudite s-a înjumătățit”
Producţia de petrol a Arabiei Saudite a scăzut la jumătate în urma unor atacuri cu drone revendicate de rebelii şiiţi Houthi.
Articol de Cătălin Gomboş, 15 Septembrie 2019, 14:24
Producţia de petrol a Arabiei Saudite a scăzut la jumătate în urma unor atacuri cu drone revendicate de rebelii şiiţi Houthi, care controlează o parte din Yemen.
Statele Unite consideră, însă, că în spatele atacurilor se află Iranul, rival regional al saudiţilor şi aliat al rebelilor Houthi.
Diminuarea capacităţii de producţie a Riadului poate duce la o creştere a preţului petrolului la nivel global.
Dronele au lovit două facilităţi saudite de prelucrare a ţiţeiului, ambele fiind printre cele mai mari şi mai importante din lume.
În urma bombardamentelor, producţia saudită de petrol a scăzut cu 5,7 milioane de barili pe zi, ceea ce reprezintă o reducere la jumătate - sau 5% din totalul petrolului produs în lume.
Arabia Saudită este cel mai mare exportator de petrol din lume şi vinde, zilnic, 7 milioane de barili.
Industria petrolieră saudită a mai fost, în ultima perioadă, ţinta unor atacuri care au vizat atât instalaţii şi câmpuri petrolifere, cât şi petroliere din zona Golfului.
Atacurile de ieri dimineaţă au fost revendicate de rebelii şiiţi Houthi.
Aceştia sunt în conflict cu Arabia Saudită din 2015, an în care o coaliţie condusă de Riad a intervenit în războiul civil din Yemen.
Statele Unite consideră, însă, că Iranul este cel care a lansat atacurile cu drone, iar secretarul de stat, Mike Pompeo, a afirmat că Teheranul este responsabil de peste 100 de bombardamente asupra unor instalaţii saudite.
Iranul este supus unui embargo petrolier de când Washingtonul s-a retras, în urmă cu un an, din acordul nuclear.
Analişti citaţi de Reuters apreciază că Teheranul ar avea capacitatea de a suplini rapid petrolul saudit până la refacerea capacităţii de export a Riadului, însă e puţin probabil că Statele Unite vor accepta o astfel de variantă.
Alternativa o reprezintă rezervele strategice de petrol ale statele membre ale Agenţiei Internaţionale pentru Energie.
Furnizarea acestor rezerve ar lua, însă, timp, astfel încât pieţele globale de ţiţei vor fi afectate şi este probabilă o creştere a preţului la baril.