În Taiwan s-a încheiat azi campania electorală, iar mâine vor avea loc alegeri prezidențiale descrise drept "cruciale"
Armata chineză a avertizat astăzi că va "zdrobi" orice încercare de independenţă.
Articol de Sergiu Şteţ, 12 Ianuarie 2024, 17:38
Zeci de mii de taiwanezi au participat vineri seara la ultimele mitinguri din campania electorală; sâmbătă vor avea loc în Taiwan alegerile prezidenţiale, sub presiunea tot mai mare a Chinei, care revendică suveranitatea asupra insulei independente de facto, consemnează AFP preluată de Agerpres.
Scrutinul are un singur tur. Candidaţii dintre care va fi desemnat noul şef al statului sunt vicepreşedintele Lai Ching-te, aflat la sfârşit de mandat, reprezentant al Partidului Democratic Progresist (DPP); Hou Yu-ih, din formaţiunea Kuomintang (KMT); şi Ko Wen-je, din partea Partidului Popular din Taiwan (TPP).
Insula cu 23 de milioane de locuitori este situată la numai 180 de km de coasta Chinei continentale. În Asia, este văzută ca un model de democraţie, dar la Beijing este considerată o provincie separatistă, care trebuie reunită cu China, chiar şi prin forţă.
China le-a cerut alegătorilor din Taiwan să facă "alegerea corectă" şi a avertizat asupra "pericolului grav" reprezentat de Lai Ching-te, considerat favorit în cursa electorală şi susţinător al independenţei Taiwanului.
Vineri, 12 ianuarie, armata chineză a avertizat că va "zdrobi" orice încercare de independenţă.
Statutul Taiwanului este unul din cele mai fierbinţi subiecte în cadrul rivalităţii dintre China şi SUA, menţionează AFP.
Americanii sunt principalii susţinători militari ai insulei, iar Washingtonul intenţionează să trimită o delegație neoficială la Taipei după alegeri.
KMT, principalul partid de opoziţie, doreşte o apropiere de China; DPP susţine că Taiwanul este deja practic independent.
Din 2016, Beijingul a întrerupt toate legăturile la nivel înalt cu Taipeiul, ca protest faţă de alegerea actualei preşedinte, Tsai Ing-wen, provenită din DPP.
James Crabtree, expert al Consiliului European pentru Relaţiile Internaţionale (ECFR), subliniază că "China se teme că o administraţie DPP realeasă sub conducerea lui Lai s-ar putea pronunţa în favoarea independenţei oficiale a Taiwanului, măsură pe care Beijingul ameninţă să o împiedice printr-o acţiune militară".