În SUA "numărul şomerilor ar putea ajunge la 40 de milioane"
Experţii se tem că în SUA numărul şomerilor ar putea ajunge la 40 de milioane. Congresul a pregătit un pachet masiv de asistenţă.
27 Martie 2020, 06:40
În Statele Unite, experţii avertizează că, în urma crizei economice pe care o va genera epidemia, se va atinge pragul de 40 de milioane de şomeri
Primul deces în Statele Unite cauzat de Covid-19 a fost înregistrat la 29 februarie, iar rata mortalităţii a escaladat în ultimele două săptămâni, în vreme ce au intrat în vigoare măsuri extreme de sănătate publică.
Numărul deceselor a crescut la 600 marţi şi la 900 miercuri, înainte de a ajunge în această dimineaţă la peste 1.000. Pandemia provoacă însă şi alte drame.
Cu restaurantele, hotelurile, sălile de gimnastică şi multe altele închizându-se, un număr record de 3,3 milioane de americani au aplicat pentru ajutoare de şomaj săptămâna trecută, cea mai drastică escaladare din istorie, depăşind recordul din 1982, când 695 de mii de oameni aplicau pentru ajutoare de şomaj.
Mulţi economişti spun că este doar începutul unei masive creşteri a pierderii locurilor de muncă, care ar putea duce la 40 de milioane de şomeri.
Senatul a adoptat aseară cel mai masiv pachet de asistenţă pe care l-a adoptat vreodată, în efortul de a-i ajuta pe muncitori, întreprinderile şi spitalele în timpul acestei contracţii economie fără precedent. /.../ prevede câte un cec de 1.200 de dolari pentru o majoritate a americanilor şi o mai substanţială finanţare a şomerilor, cu 600 de dolari săptămânal în plus faţă de ajutoarele de şomaj asigurate de statele americane.
Înaintea votului de azi din Camera Reprezentanţilor a legii adoptate de Senat, speakerul Camerei, deputata Nancy Pelosi, a arătăt astăzi într-o conferinţă de presă că se aşteaptă la un puternic vot bipartizan favorabil.
Nancy Pelosi: Este o pandemie pe care nu am mai văzut-o în ţara noastră de mai mult de o sută de ani, este aşa o tragedie, aşa încât a trebuit să întreprindem acţiuni importante, acţiuni care să pună pe primul plan familiile şi muncitorii. Demoraţii din Senat şi din Camera Reprezentanţilor sunt mândri că au reuşit să modifice versiunea republicanilor, care punea pe primul plan corporaţiile, pentru a adopta o legislaţie care pune primul plan familiile muncitoare. Condiţia acordării de ajutoare corporaţiilor, comaniilor majore, /.../ industriei aeriene este aceea că banii care le vor fi acordaţi trebuie să meargă direct la muncitori.
Republicanii i-au acuzat pe democraţi că fac campanie electorală.
Kevin McCarthy, liderul minoritaţii republicane din Camera Reprezentanţilor: Fireşte, democraţii au tărăgănat această lege. Câţi oameni şi-au pierdut locurile de muncă în timp ce demoraţii au luptat să schimbe ceea ce eu numesc acum legea lor electorală. Câţi părinţi nu au putut dormi gândindu-se la cum vor putea să-şi plătească facturile luna viitoare.
(RS)