În Rusia, 90% din vaccinuri sunt rusești
EXCLUSIV: Interviu cu Igor Lanskoy, consilier al ministrului sanatatii din Rusia.
27 Iulie 2017, 20:55
In Rusia, vaccinarea nu este obligatorie, dar sistemul medical asigura, potrivit autoritatilor, acoperirea vaccinala majoritatii copiilor de virsta scolara si prescolara, si a unei parti insemnate a populatiei adulte.
Conform statisticilor oficiale, rata mortalitatii infantile s-a redus de 3 ori fata de anul 2000, inclusiv cu 40% in ultimii 5 ani. Anul trecut ea atins minimul istoric pentru Rusia: 6 cazuri la 1000 de nasteri, sub media europeana de 6,4.
Mortalitatea infantila provocata de bolile infectioase a scazut de la cca 10 290 de cazuri la suta de mii in anul 2000, la cca 7290 in 2015.
Dinamica pozitiva, afirma medicii rusi, se datoreaza factorilor economci si sociali, dar si sistemului medical dezvoltat si implementarii Calendarului National al Vaccinarilor, care exista in Rusia, ca si in alte tari, de citeva decenii. In prezent el include 19 vaccinari pentru copii si tineri intre 0 si 18 ani.
Despre organizarea si promovarea vaccinarilor in Rusia ne-a vorbit intr-un interviu in exclusivitate pentru Radio Romania, consilierul ministurlui rus al sanatatii, Igor Lanskoy.
Calendarul National al Vaccinarii
A.B.: Cum este organizata vaccinarea copiilor in Rusia? Este ea obligatorie?
I.L.: Cind vorbim de vaccinurile obligatorii, problema trebuie abordata intodeauna cu multa prudenta. In Federaţia Rusă există Calendarul Naţional de Vaccinări profilactice, care se propun tuturor cetăţenilor, şi care include vaccinarea gratuită împotriva unui număr de 12 boli infecţioase majore, ca şi un calendar de vaccinare pe criterii sanitar-epidemiologice care include alte 19 vaccinări impotriva bolilor infectioase. Calendarul naţional acoperă întregul contingent al populaţiei, în primul rând copiii, dar şi adulţii, în timp ce calendarul sanitar-epidemiologic vizează anumite categorii: de vârstă, profesionale - medicii veterinari, de exemplu, - sau persoanele care locuiesc în anumite zone, cum sint unde se pot răspândi diferite boli infecţioase.
Unui nou nascut in Rusia, primul vaccin, cel impotriva hepatitei virale B, i se face la maternitate in primele 24 de ore de viata. In urmatoarele 6 luni i se fac o serie intreaga de alte vaccinuri: impotriva pnemococului (provoaca pneumonia - n.a.), rubeolei si multe altele. In 2014 a fost introdusa vaccinarea impotriva pneumococului, care, se stie, provoaca o boala grava, cu urmari foarte periculoase. In prezenat analizam introducerea vaccinarii impotriva rotavirusului (provoaca diaree și vărsături severe la sugari și copii mici - n.a.) si varsatului de vint. Aceasta propunere a facut-o la sfirsitul anului trecut ministrul sanatatii, Veronika Skvortsova, si noi consideram ca in anul 2019 vom avea in Calendar si aceste doua vaccinuri.
***
Conform statisticilor oficiale, in Rusia varsatul de vint este cea mai raspindita boala la copii, dupa infectiile respiratorii. In 2016 s-au inregistrat aproape 730 de mii de cazuri la copii in virsta de pina la 14 ani inclusiv (3027cazuri la 100 de mii. Spre comparatie, anul trecut s-au inregistrat in total 162 de cazuri de rujeola, din care 96 la copii sub 14 ani, fata de 840 (329 la copiii sub 14 ani) in anul 2015. In perioada ianuarie-iunie 2017 s-au inregistrat insa de 2 ori mai multe cazuri de rujeloa decit in aceeasi perioada anului trecut. Ultimul 'puseu' s-a produs in octombrie-decembrie 2016 la Ekaterinburg, oras din Urali, cu o populatie de peste 1 milion de locuitori. Au fost 83 de suspecti de rujeola, boala fiind confirmata in 34 de cazuri. Pentru a opri raspinderea bolii, la Ekaterinburg au fost vaccinate 83,5 mii de persoane, inclusiv 25 de mii de copii. Ca si in alte peste 100 de tari, vaccinarea impotriva rujeolei este inclusa in Rusia in Calendarul National al Vaccinarii. Autoritatile medicale afirma ca majoritatea cazurilor de rujeola din ultimii ani s-au inregistrat la copiii nevaccinati ai migrantilor sositi la munca in Rusia din Asia Centrala si alte foste republici sovietice (n.a.)
Legea
L-am intrebat pe Igor Lanskoy care este baza legala a programului de vaccinare la nivel de stat.
I.L. Baza juridica a politicii statului in acest domeniu e stabilita prin Legea Federala nr.157/1998 privind profilaxia bolilor infectioase. Statul garanteaza vaccinarea gratuita a cetatenilor in institutiile din sistemul medico-sanitar federal si municipal. Este garantata, de asemenea, asigurarea unui nivel modern al vaccinurilor si sprijnirea de catre stat a producatorilor autohtoni de vaccinuri.
Rusia e una din primele tari din lume unde s-au introdus programe de vaccinare. Primele vaccinari s-au facut, de altfel, in secolul al XVIII, in timpul domniei imparatesei Ecaterina II. In prezent avem o industrie de profil destul de dezvoltata si le garantam cetatenilor nostri vaccinuri moderne.
Vaccinuri rusesti - vaccinuri de import
A.B. Care e procentul vaccinurilor rusesti in raport cu cele de import?
I.L. Exista si vaccinuri de fabricatie straina, dar 90% sint rusesti.
***
Rusia importa mai ales vaccinuri de ultima generatie. In ultimele luni, presa rusa a semnalat probleme in asiguarea policlinicilor cu vaccinuri inactivate impotriva poliomielitei, de import. Ele provoaca mai putine complicatii potsvaccinare, desi pot fi mai putin eficiente in cazul anumitor virusi rari decit asa numitele vaccinuri "vii". O problema serioasa este calitatea vaccinurilor rusesti, din ce in ce mai slaba, dupa cum a declarat luna aceasta sefa departamentului de profil din Ministerul Sanatatii, Elena Maksimkina. Cele mai mari probleme le produce vaccinul combinat impotriva tusei convulsive, difteriei si tetanosului, care provoca cele frecvente efecte secundare negative. Anul trecut de pe piata fost fost retrase mai multe loturi ale acestui vaccin. Compania 'Natsimbio', furnizor unic de vaccinuri pentru Calendarul National, respinge insa aceste acuzatii ca nefondate si daunatoare campaniei provaccinare (n.a.)
Acoperirea vaccinala a populatiei
I.L. Vaccinarea e gratuita, dar nu impusa. Se duce o munca destul de intensa de promovare a vaccinarii si lamurire a populatiei. Oamenilor li se ofera toate posibiliatile sa inteleaga ce efecte negative le arer refuzul vaccinarii si utilitatea vaccinurilor. In Federaţia Rusă trăiesc puţin peste 146 de milioane de oameni şi un procent destul de mare din ei au posibilitatea să se vaccineze. Una din cele mai raspindite e vaccinarea impotriva gripei. In ultimii 10 ani numarul persoanelor vaccinate impotriva gripe a crescut de 2 ori, de la 28,6 milioane de adulti si copii in 2006, la 55,2 milioane in 2016, ceea ce insemna o treime din populatie. Anul trecut nivelul vaccinarilor impotriva gripei a atins valoarea record de 32,8% din populatie. In ultimii 5 ani numarul cazurilor de gripa s-a redus de peste 6 ori. Daca in sezonul epidemiologic 2015-2016 au murit din cauza gripei 623 de persone, in sezonul 2016-2017 s-au inregistrat doar 38 asemenea decese. Scopul nostru este sa lichidam complet mortalitatea provocat de gripa.
A.B. Care e situatia vaccinarii copiilor?
I.L. În anul 2015 au fost vaccinaţi împotriva pneumococului 1,57 de milioane de copii, de aproape zece ori mai mulţi decât în 2014, când a început răspândirea acestei boli infecţioase. Comparativ însă cu perioada când nu se introdusese încă vaccinarea împotriva pneumococului, mortalitatea provocată de pneumonie la copiii în vârstă de până la 1 an a scăzut cu 33% comparativ cu anul 2013, iar numărul cazurilor de pneumonie - pentru că importantă este şi rata îmbolnăvirilor - în cazul copiilor sub 15 ani s-a redus cu aproape 20%.
A.B. Ne puteti preciza procentul copiilor vaccinati? Se stie ca si in Rusia exista adversari ai vaccinarii.
I.L. Nu am acum la indemina ultimele date, dar vaccinarile acopera 90% din copii, si chiar peste 90% in cazul anumitor vaccinuri. Avem un sistem bine dezvoltat de medicina pediatrica. Copilul e luat in evidenta medicala chiar de la nastere, in maternitate, apoi la policlinica. Principalul rol revine policlinicii.
Stim ca exista cazuri de refuz al anumitor vaccinari, dar cazurile in care sint refuzate toate vaccinarile sint extrem de rare. In ceea ce priveste intrebarea dv. despre lobby-ul antivaccinare, aceasta problema e specifica nu numai Rusiei, ci si Romaniei si altor tari. De fapt unui numar mare de state, inclusiv dintre cele mai dezvoltate. Am avut in acest sens schimburi de experienta cu colegii din Europa Occidentala, din Franta, de exemplu, unde exista un foarte puternic lobby antivaccinare, mai exact niste cercuri, lobby e prea mult spus.
Promovarea vaccinarii
A.B. Ati amintit mai inainte de popularizarea si promovarea vaccinarii la nivelul populatiei.
I.L. As vrea va sa spun, in primul rind, ca Ministerul Sanatatii desfasoara din anul 2015 o campanie in sprijinul imunizarii profilactice. Ea include un mare numar de actiuni structurate pe doua directii principale. Prima se adreseaza medicilor, pentru care organizam o serie intreaga de manifestari, deoarece trebuie ridicat in permanenta inclusiv gradul de informare a medicilor in domeniul imunizarii profilactice. Pentru ca pe linga medici-imunologi, avem si medici de alta specialitate, buni specialisti, dar care au nevoie de asemenea informatii si pentru care organizam o serie intreaga de manifestari. Cea mai importanta manifestare este congresul national "Scutul imunobiologic al Rusiei", in cadrul caruia ii informam pe colegii nostri in legatura cu ultimele noutati, realizari si abordari in domeniu. Informarea personalului medical este un element foarte important si nu trebuie sa uitam nicodata de el.
Promovarea online
Ministerul sanatatii din Rusia a infiintat un site special destinat promovarii vaccinarii in rindul populatiei si demontarii " miturilor" antivaccinare. Realizat intr-un limbaj accesibil, situl yaprivit.ru (in traducere "sintvaccinat') explica ce este un vaccin, contine informatii detaliate despre calendarul vaccinarilor, descrierea fiecarui vaccin din Calendar, a efectelor sale pozitive si posibilelor complicatii. O sectiune speciala este destinta parintilor, o alta contine raspunsuri la cele mai frecvente intrebari pe teme de vaccinare. Vizitatorii pot pune pe site intrebari la care primesc raspunsul medicilori specialisti. Situl a fost aprobat de Organizata Mondiala a Sanatatii (OMS), fiind recamandat astfel medicilor parintilor (n.a.)
I.L. Siteul a fost creat acum citiva ani. Noi il consideram un prim pas importanat in aceasta directie si il vom perfectiona in continuare. Situl contine raspunsuri la numeroase intrebari si, ceea ce e important, informatii veridice preluate de la specialisti despre diferite boli contagioase si vaccinurile impotriva lor. O sectiune foarte importanta este cea in care sint demontate in mod structurat si argumentat miturile referitoare la vaccinare. Eu consider o mare realizare faptul ca acest site e singurul de acest de fel in limba rusa care a primit avizul Comitetului pentru securitatea vaccinarii din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Este una din resursele nationale avizate si recomandate ca model de catre OMS. Cred ca asemenea portale sint necesare, iar oamenii pot si trebuie sa aiba incredere in ele. Pe linga acest portal ce contine o mare cantitate de informatii utile, noi organizam diferite manifestari de promovare a vaccinarii. Astfel, anul acesta e prevazuta organizarea de 'maratoane' in parcurile din marile orase, la Moscova, Kazan si in alte orase. Ele au caracter sportiv si distractiv, dar ne dau posibilitatea sa transmitem oamenilor informatii despre vaccinare, utilitatea ei, raul pe care il previne. Si, ceea e important, ne permit sa informam oamenii despre statisticile reale. Exista un mare numar de mituri care sustin ca vaccinarea provoca numeroase complicatii. In realitate nu e asa. Oamenii trebui sa stie ca toate aceste cazuri sint analizate. Or unul din cele mai eficiente mijloace de promovare a vaccinarii profilactice este chiar analizarea cazurilor de complicatii si publicarea acestor statistici.
Lupta cu vaccinofobia
A.B.: La ce date va referiti?
I.L.: Când oamenii îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu daunele pe care le-ar putea provoca vaccinul, noi întotdeauna discutam cu ei, încercăm să analizam cazurile. Este important sa stie, ca in ultimii 10 ani, in Rusia, numărul de complicaţii postvaccinare de care se tem, de fapt, cetăţenii noştri şi, sunt convins, şi cei români şi din alte ţări, numărul acestor complicatii scade considerabil şi permanent. Dacă ne referim la Rusia, datele statistice arată că în perioada 2006-2012 numărul acestor cazuri era de 500-600 in fiecare an, în anul 2015 au fost 202, iar în 2016 - 221 de cazuri post vaccinare negative şi asta la 110 milioane de vaccinări, adică un caz la 500 de mii de vaccinări. Si este foarte important sa le spunem oamenilor ca analizam intotdeauna cauzele complicatiilor postvaccinare. In majoritatea cazurilor e vorba de complicatii legate de efectul vaccinului, ci de activarea unor boli nemanifeste care s-ar fi activat şi din alte cauze, în alte situaţii de stres pentru organism. E foarte important sa intelegem acest aspect si sa tinem cont de el. Cred ca cifrele amintite vorbesc de la sine si pot ajuta sa convinga oamenii in favoarea vaccinarii. Probablitatea de a deveni victima unui accident auto sau a unei calamitati naturale, de exemplu, e mult mai mare decit riscul unor efecte negative pe care un vaccin le poate provoca dumneavostra, copiilor sau rudelor dumneavoastra.