În Republica Moldova va funcţiona un Birou de Legătură NATO
Oficiul de Legătură NATO la Chişinău va facilita participarea Republicii Moldova în toate activităţile de cooperare cu Alianţa
Articol de Victor Pogor, 10 Decembrie 2016, 03:46
Parlamentul de la Chişinău a ratifat ieri acordul privind funcţionarea unui birou de legătură NATO, după dezbateri îndelungate în care opoziţia de stânga critica dur proiectul considerând că astfel ar fi încălcată neutralitatea ţării.
Autorităţile dau asigurări că acest acord este unul strict civil şi are scopul de a valorifica potenţialul de cooperare cu Alianţa Nord Atlantică.
Potrivit guvernului, care este şi autorul proiectului, instituirea Oficiului de Legătură NATO la Chişinău va facilita, susţine şi extinde participarea Republicii Moldova în toate activităţile de cooperare între Organizaţia Atlanticului de Nord şi Republica Moldova în diferite programe şi are scopul de valorificare a potenţialul de cooperare cu Alianţa.
Pe de altă parte documentul a provocat critici dure din partea deputaţilor socialişti şi comunişti, care consideră că este încălcat statutul de neutralitate al Republicii Moldova şi că, astfel, se pun bazele extinderii Alianţei Nord-Atlantice spre est.
Deputatul socialist Vlad Bătrâncea: "Înţelegem că este extinderea acestui bloc. Noi totodată înţelegem că sub paravanul unor formulări aici apar şi lucruri foarte exacte care permit acestui bloc militar crearea unei infrastructuri în Moldova."
Asemenea oficii există în mai multe state neutre inclusiv în Comunitatea Statelor Independente şi nu presupune dislocarea forţelor militare pe teritoriul Republicii Moldova, a replicat ministrul justiţiei, Vladimir Cebotari.
Vladimir Cebotari: "Acest acord nu presupune dislocarea forţelor militare pe teritoriul Republicii Moldova şi nici nu obligă Republica Moldova să participe la operaţiuni militare ale NATO în alte părţi. Este un acord cu un caracter exclusiv civil".
Unul dintre liderii Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a calificat reacţia opoziţiei drept o încercare de a-şi face capital politic şi a amintit că, de fapt, fosta guvernare comunistă a semnat primul plan de acţiuni dintre Republica Moldova şi NATO.
În acelaşi timp preşedintele Partidului Liberal Mihai Ghimpu a menţionat că de fapt Rusia este cea care nu respectă statutul de neutralitate al Republicii Moldova pentru că menţine trupe şi muniţii militare în regiunea de est a ţării, controlată de un regim separatist.
Acordul privind deschiderea Oficiului de Legătură NATO la Chişinău a fost semnat de premierul Pavel Filip şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la 29 noiembrie, la Bruxelles. Atunci s-a anunţat că Oficiul ar putea fi deschis în luna martie 2017.
Pentru ca acordul să intre în vigoare, acesta mai urmează a fi promulgat de şeful statului.