În Republica Moldova sunt 10 candidaţi la alegerile prezidenţiale
Sondajele îi dau ca favoriţi pe socialistul prorus Igor Dodon şi pe proeuropeana Maia Sandu
Articol de Victor Pogor, 25 Octombrie 2016, 00:44
Alegerea preşedintelui Republicii Moldova va avea loc, pentru prima dată, prin votul direct al electoratului după o pauză de 20 de ani, timp în care şeful statului era ales de către Parlament.
Favoritul scrutinului prezidenţial este liderul Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, creditat în intenţiile de vot cu 30-35% din sufragii la alegerile de duminica viitoare.
Cel mai probabil, şeful statului va fi ales în turul doi de scrutin, în care candidatul pro-Kremlin se va confrunta cu proeuropeana Maia Sandu.
De la începutul anului, la Chişinău au fost prezentate cel puţin 13 sondaje în context electoral şi în toate, pe primul loc s-a situat Igor Dodon, cu o medie generală de 35%. Maia Sandu este acreditată cu 16%, iar liderul Platformei DA, Andrei Năstase, care s-a retras din cursa din favoarea Maiei Sandu, are o medie de 14%. Marian Lupu, candidatul principalului partid de la guvernare, Partidul Democrat, a crescut în sondaje în ultima vreme, având o cotă medie de 10% în intenţiile de vot.
Comisia Electorală a exclus-o din cursa electorală pentru funcţia de preşedinte pe Ina Popenco, candidata Mişcării "Ravnopravie", condusă de primarul de Orhei, Ilan Şor. Ea a fost exclusă la finele săptămânii trecute din cursa electorală după decizia irevocabilă a Curţii Supreme de Justiţie, fiind acuzată că ar fi corupt alegătorii şi nu ar fi declarat cheltuielile din campania electorală.
Astfel, în buletinul de vot vor figura 10 concurenţi electorali: Marian Lupu, Mihai Ghimpu, Iurie Leancă, Dumitru Ciubaşenco, Maia Sandu, Igor Dodon, Silvia Radu, Maia Laguta, Ana Guţu şi Valeriu Ghileţchi.
Pentru alegerile prezidenţiale din 30 octombrie vor fi tipărite, în total, 3.132.427 de buletine de vot, potrivit Comisiei Electorale Centrale.
Elevii şi studenţii din Republica Moldova, care studiază în România, cu vârsta de peste 18 ani, ar putea beneficia de o călătorie gratuită pe calea ferată dus-întors către şi dinspre localităţile cu secţii de votare.