În Republica Moldova, în vigoare aşa-numita "lege anti-propagandă"
În Republica Moldova intră, luni, în vigoare aşa-numita "lege anti-propagandă", care nu mai permite retransmisia pe teritoriul ţării a unor programe de televiziune şi radio.
Articol de Florin Lepădatu, 12 Februarie 2018, 12:39
În Republica Moldova intră, luni, în vigoare aşa-numita "lege anti-propagandă", care nu mai permite retransmisia pe teritoriul ţării a programelor de televiziune şi radio cu conţinut informativ, informativ-analitic, militar şi politic.
Experţii pun la îndoiala eficienţa noii legi, însă modificarile au dus deja la critici din partea Moscovei, în condiţiile în care programele de limbă rusă sunt cele vizate de noua lege.
Colegul nostru de la Radio Chişinău, Victor Pogor, are detalii: "Potrivit amendamentelor la Codul audio-vizualului, votate de parlamentul de la Chişinău în luna decembrie, radio difuzorii vor avea dreptul să transmită programe informative, analitice, militare şi politice doar din statele membre ale Uniunii Europene, Statele Unite, Canada şi din cele care au semnat Convenţia Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.
Astfel, nu vor mai putea fi transmise programele de ştiri din Federaţia Rusă, ceea ce a provocat critici atât din partea unor partide filoruse de la Chişinău, cât şi din partea Moscovei.
Consiliul coordonator al audiovizualului va aproba astăzi noile grile de programe ale posturilor care retrasmiteau astfel de emisiuni, a comunicat pentru Radio Chişinău preşedintele instituţiei, Dragoş Vicol, cel ce va efectua şi monitorizări.
Legea prevede amenzi până la aproximativ 5.000 de euro şi chiar retragerea licenţei pentru încălcarea acestor prevederi.
Noile modificări nu sunt eficiente în combaterea propagandei şi manipulării pentru că de o parte nu prevăd expres interzicerea difuzării anumitor categorii de emisiuni, iar pe de altă parte nu se referă şi la propaganda internă, a comentat pentru Radio Chişinău expertul media Eugen Rîbca.
Modificările respective au fost adoptate la propunerea majorităţii parlamentare, dar nu au fost promulgate de preşedintele promoscovit Igor Dodon, motiv pentru care a fost suspendat temporar din funcţie, iar legea a fost semnată de preşedintele parlamentului.
La 24 ianuarie, Duma de Stat a Rusiei a adoptat o declaraţie prin care a calificat legea drept o discriminare a mass media ruseşti."