În Republica Moldova au intrat în vigoare modificările constituţionale
Noile modificări constituționale nu înseamnă interzicerea sau scoaterea în afara legii a partidelor care nu împărtășesc valorile pro-europene.
Articol de Ina Guţu, Radio Chişinău, 06 Noiembrie 2024, 19:17
Constituţia Republicii Moldova, modificată în urma referendumului din 20 octombrie și intrată în vigoare marți, va obliga orice formațiune ajunsă la guvernare să continue parcursul de integrare europeană a țării, obiectiv menționat ca fiind strategic în legea fundamentală, explică analiștii de la Chișinău.
Modificările constituționale care stabilesc integrarea europeană drept obiectiv strategic pentru Republica Moldova nu vor însemna scoaterea în afara legii a partidelor care promovează altă ideologie, subliniază analistul Nicolae Negru.
Dacă ajung la conducere însă vor trebui să continue cursul de integrare europeană.
Nicolae Negru: Avantajul acestei schimbări, orice președinte, orice guvern, dar ca să schimbe Constituția trebuie să facă iarăși referendum şi trebuie să voteze nu mai puțini oameni împotriva acestei /.../ decât au votat acum.
Şi fostul președinte al Curții Constituționale Alexandru Tănase spune că noile modificări constituționale nu înseamnă interzicerea sau scoaterea în afara legii a partidelor care nu împărtășesc valorile proeuropene, în contextul în care pluralismul de opinii și libertatea de exprimare sunt valori fundamentale în Uniunea Europeană, unde Republica Moldova își dorește să fie membră.
Alexandru Tănase explică însă în ce circumstanțe Curtea Constituțională ar putea interveni în protejarea cursului european al Republicii Moldova.
Alexandru Tănase: Dacă bunăoară parlamentul ar vota niște legi discriminatorii, ca și exemplu legile care au fost votate în Georgia privind agenții străini, sau discriminarea pentru grupuri minoritare. Sigur că aceste legi ar putea fi invalidate de Curtea Constituțională ca fiind în în contradicție cu valorile fundamentale care stau la baza Uniunii Europene şi care ar afecta parcursul european al Republicii Moldova.
Marți au intrat în vigoare modificările la Constituția Republicii Moldova, adoptate la referendumul proeuropean din 20 octombrie.
În ceea ce privește alegerile prezidențiale care au avut loc duminică în Republica Moldova, acestea au fost denunțate de Rusia, care l-a convocat astăzi pe ambasadorul Chișinăului la Moscova.
Kremlinul acuză că observatorii electorali ruși au fost tratați ostil și discriminatoriu de către autoritățile moldovene.