În Republica Moldova "a trecut criza economică"
Şeful FMI pentru Republica Moldova, Nikolay Gheorghiev, spune că economia ţării se restabileşte, fiind ajutată de creşterea stabilităţii financiare.
Articol de Mario Balint, 13 Mai 2010, 17:55
Republica Moldova se află în etapa de relansare economică şi criza a trecut, a declarat şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru Republica Moldova, Nikolay Gueorguiev, care s-a aflat într-o vizită de evaluare, de două săptămâni, la Chişinău.
Potrivit lui Nikolay Gheorghiev, economia Republicii Moldova se restabileşte, fiind ajutată de creşterea stabilităţii financiare şi relansarea economică, putîndu-se vorbi despre aceasta, privind şi la situaţia ţărilor din regiune, ca despre o poveste de succes.
Totuşi, reformele trebuie continuate. Oficialul FMI a mai adăugat că până în prezent, programul cu Fondul se implementează cu succes şi toate ţintele propuse au fost îndeplinite.
Premierul moldovean, Vlad Filat a declarat, la rândul său, că Republica Moldova este într-o situaţie mai bună decît cea a vecinilor săi, datorită reformelor aplicate de guvern.
„În Moldova nu se poate vorbi de tăieri de pensii şi salarii pentru că noi am implementat reformele nu doar am monitorizat deficitul bugetar”, a spus Filat.
În pofida evoluţiei pozitive, economia Moldovei se confruntă cu o serie de provocări, principala fiind renunţarea la creşterea economică bazată pe remitenţe şi consum, a spus Nikolay Gueorguiev.
Provocarea imediată pare să fie mobilizarea creşterii economice interne şi promovarea exporturilor.
Potrivit experţilor FMI, datorită politicilor de reformă economică promovate de Guvernul Filat, deficitul bugetar al Republicii Moldova pe primele luni ale acestui an, este de 6,4%, iar prognoza pînă la sfîrşitul anului, estimează o scădere a deficitului prognozat iniţial, cu 0,7%, adică de 5,4% în decembrie 2010, faţă de 7% cît se estima la începutul acestui an.
FMI şi guvernul Republicii Moldova au semnat la începutul acestui an un program de împrumut care prevede un credit de circa 574,4 milioane de dolari în scopul susţinerii programului economic al Republicii Moldova în vederea restabilirii durabilităţii fiscale şi externe, a menţinerii stabilităţii financiare, reducerii sărăciei şi creşterii economice.