În R.Moldova, legea de reformare a procuraturii stârneşte controverse
Procurorul municipiului Chişinău, Ion Diacov, spune că reforma aşa cum a fost iniţiată de Parlament nu va aduce rezultatele scontate în combaterea corupţiei.
14 Septembrie 2015, 23:37
În Republica Moldova, legea de reformare a procuraturii stârneşte controverse.
Procurorul municipiului Chişinău, Ion Diacov, a ţinut să sublineze astăzi într-o conferinţă de presă că reforma aşa cum a fost iniţiată de Parlamentul Republicii Moldova nu va aduce rezultatele scontate în combaterea corupţiei; mai mult, poate fi chiar periculoasă.
El a criticat în special intenţia de a fi creată o procuratură specializată în combaterea crimei organizate, precum şi faptul că procurorilor nu le va fi atribuit statutul de magistrat.
Procurorul municipiului Chişinău a criticat mai multe prevederi ale noii legi, în special intenţia de a crea o procuratură specializată în combaterea crimei organizate, precum şi faptul că procurorilor nu le va fi atribuit statutul de magistrat.
Ion Diacov susţine că nici aducerea în Republica Moldova a unui procuror din Uniunea Europeană nu va rezolva problemele existente.
Ion Diacov: Republica Moldova nu are şanse să devină un stat prosper la toate capitolele fără adoptarea unei legi cu privire la procuratură care cu adevărat va schimba situaţia şi anume alta decât cea care se propune spre adoptare, unde procurorii au statut de magistrat, calitate din câte înţeleg eu, îi pune în gardă pe politicieni.
Pe de altă parte, deputatul democrat Sergiu Sârbu, membru al Comisiei juridice din parlament, a afirmat pentru Radio Chişinău că proiectul legii a fost consultat şi avizat de structurile internaţionale, care îndeamnă Republica Moldova să urgenteze procesul de reformare a procuraturii.
În opinia lui Sergiu Sârbu, declaraţiile procurorului Ion Diacov ar reprezenta o rezistenţă a sistemului faţă de reforme.
Sergiu Sârbu:Deoarece, atunci când sistemul se reformează, cu siguranţă se vor găsit persoane care se împotrivesc acestor schimbări. Dar, indiferent de opinia unora sau a altora şi de doleanţele unora sau ale altora, reforma trebuie. În caz contrar, noi vom stagna şi în sistem nu se va schimba absolut nimic.
Proiectul noii legi cu privire la procuratură a fost aprobat în primă lectură în luna mai.
Potrivit documentului, din cele trei procuraturi specializate care există în prezent, va funcţiona doar procuratura anti-corupţie.
Vor fi lichidate procuratura militară şi cea din transporturi şi va fi instituită procuratura pentru cauze speciale.
Noua lege prevede şi schimbarea procedurii de numire a procurorului general, care urmează să fie desemnat de preşedintele ţării, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor.
Noua procedură însă va deveni posibilă doar dacă va fi modificată Constituţia.
Unii experţi au rezerve în legătură cu proiectul de lege.
Potrivit juristului Victor Constantinov, este puţin probabil ca parlamentul să reuşească să amendeze Constituţia pentru a modifica procedura de numire a procurorului general, iar scopurile propuse vor rămâne doar pe hârtie.
Pe de altă parte, juristul Vladislav Gribincea, şeful grupului de lucru care a elaborat proiectul Strategiei de reformă a procuraturii, consideră că o serie de alte modificări vor fi implementate şi fără schimbarea procedurii de numire a procurorului general.
Amintim că reforma procuraturii este una dintre principalele restanţe ale Republicii Moldova faţă de Consiliul Europei, dar şi un angajament în relaţiile cu Uniunea Europeană.