În parlamentul britanic va fi supus la vot Acordul pentru Brexit
În parlamentul britanic va fi supus, în această seară, la vot Acordul pentru Brexit, încheiat de guvernul condus de Theresa May cu Uniunea Europeană.
Articol de Dan Vasiliu, Radio România Cultural, 15 Ianuarie 2019, 15:08
În parlamentul britanic va fi supus, în această seară, la vot Acordul pentru Brexit, încheiat de guvernul condus de Theresa May cu Uniunea Europeană.
Înţelegerea va fi, cel mai probabil, respinsă de parlamentari, astfel că se vorbeşte de mai multe scenarii, de la declanşarea alegerilor anticipate până la ieşirea fără acord din Uniune sau organizarea unui al doilea referendum. Corespondentul RRA la Londra, Dan Vasiliu, a stat de vorbă cu câţiva britanici despre situaţia prin care trece ţara lor.
-: Vrem libertate, ne vrem democraţia înapoi, ne vrem suveranitatea noastră, vrem ca legile să fie făcute de parlamentarii noştri, nu la Bruxelles. Votul de acum nu mai este doar despre ieşirea din UE, ci este despre democraţie. Ni s-a spus că votul nostru va conta şi am votat, dar acum se încearcă răsturnarea acelui rezultat.
-: Ne întâlnim cu mulţi oameni care şi-au schimbat punctul de vedere. Majoritatea locuitorilor acestei ţări cred că sunt de acord cu faptul că la data referendumului erau foarte puţine informaţii despre complexitatea situaţiei. Lucrurile s-au schimbat între timp, am aflat ce presupune de fapt ieşirea din UE şi cred că oamenilor ar trebui să li se acorde dreptul de a-şi exprima votul în funcţie de informaţiile şi de sentimentele actuale. Dacă va exista un al doilea referendum, sunt convinsă că numărul celor care vor vota pentru ieşire va fi mai mare ca prima dată, cred, însă, că un al doilea referendum va diviza enorm societatea. Această situaţie creată de Theresa May ne-a divizat deja foarte mult şi s-ar putea ca organizarea unui nou scrutin să provoace tulburări civile.
-: Toate semnele indică faptul că acordul Theresei May va fi respins, fapt ce va genera o criză constituţională. Săptămâna trecută au fost două voturi prin care parlamentul a încercat să preia controlul asupra Brexitului, pentru a se evita o ieşire fără o înţelegere, şi cred că aceasta ar trebui să fie în continuare prioritatea, să se facă în aşa fel încât ieşirea din Uniune fără o înţelegere să nu fie posibilă.