În mediul rural "copilăria este mai grea"
Oportunităţile de dezvoltare ale unui copil în mediul rural sunt inferioare faţă de mediul urban, indică un studiu realizat de World Vision România.
Articol de Ionuţ Dragu, 30 Mai 2012, 13:37
Condiţiile de viaţă şi oportunităţile de dezvoltare ale copiilor de la sate continuă să fie inferioare celor de care se bucură copiii din mediul urban, relevă studiul intitulat "Bunăstarea copiilor din mediul rural", publicat de organizaţia World Vision România.
Doi din trei copii care trăiesc la ţară nu sunt duşi de părinţii lor la medic dacă se îmbolnăvesc, unul din zece a răspuns că, cel puţin o dată, a mers la culcare flămând.
Un sfert dintre elevii din mediul rural pierd o oră şi jumătate sau chiar mai mult ca să ajungă la şcoală.
Situaţia nu se poate schimba fără măsuri de profunzime, avertizează directorul World Vision România, Cătălin Pop.
"Indiferent dacă vorbim de perioadă de creştere sau de contracţie economică, situaţia copilului din mediul rural este una problematică, efectele pe care ei le-au resimţit în perioada de creştere economică au fost limitate, dar au simţit din plin însă efectele crizei".
"Această concluzie ne arată clar că este nevoie de determinare şi de o acţiune comună a cât mai multor actori sau chiar a societăţii întregi pentru a schimba această realitate", a precizat Cătălin Pop.
Nivelul de educaţie şcolară absolvit cel mai frecvent este liceul, în 37% dintre gospodării. Doar 3% din tinerii de la sat termină facultatea.
Foto: Nivelul de educaţie la sat. Sursă World Vision România. Click pe imagine pentru mărire.
În 35% din gospodării banii nu ajung nici pentru strictul necesar, în timp de doar 0.1% din cei intervievaţi spun că au bani pentru tot ce îşi doresc.
Foto: Nivelul veniturilor la sat. Sursă World Vision România. Click pe imagine pentru mărire.
Cercetarea a fost realizată în aproape 1.500 de gospodării de la sate din opt judeţe ale ţării, prin alegerea eşantionului, mai precizează World Vision România.
Studiu vine la doar o zi după ce UNICEF a publicat un raport potrivit căruia 25.5% din copiii din România trăiesc în sărăcie.
La polul opus se află Islanda, unde doar 4.7% din copii sunt săraci.
Raportul arată că România este ţara cu cea mai mare proporţie a copiilor săraci din Uniunea Europeană.