În Italia s-a lansat programul "Lucrează în România"
Proiectul "Lucrează în România" este destinat cetăţenilor români din Peninsulă interesaţi să se angajeze în ţara noastră.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 16 Noiembrie 2010, 08:17
În primele opt luni ale acestui an, românii plecaţi la muncă în străinătate au trimis în ţară aproximativ 2,4 miliarde de euro.
Cu toate că este comparabilă cu o tranşă FMI, suma este mai mică decât cea care a intrat în conturi în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Potrivit specialiştilor, suntem la nivelul anului 2005 iar infuzia de bani de la muncitorii din afară ar putea să scadă în continuare, ca urmare a crizei şi a faptului că românii se întorc acasă.
Pentru cei care încă nu s-au hotărât dacă să rămână acolo sau să revină acasă există campanii de infromare asupra posibilităţilor de muncă în România.
În Italia, de exemplu, s-a lansat proiectul "Lucrează în România", destinat cetăţenilor români din Peninsulă interesaţi să se angajeze în ţara noastră.
Doritorii pot trimite un CV unei organizaţii care-i vor ajuta să-şi găsească de lucru acasă.
CV-urile sunt aşteptate la adresa lucreazainromania@unimpresa-it.ro.
887.763 de români sunt înregistraţi cu rezidenţă în Italia, însă numărul real al conaţionalilor noştri din Peninsulă depăşeşte 1,2 milioane de persoane.
Unimpresa, în colaborare cu Ambasada Românei de la Roma, intenţionează să atragă o parte dintre ei cu locuri de muncă în ţară, prin intermediul proiectului "Lucrează în România".
Din campania care se derulează deja în Peninsulă lipsesc însă detaliile asupra ofertei de muncă, după cum semnalează Iulian Manta, reprezentantul unui sindicat italian din Roma.
"Având o experienţă deja cu târgul de joburi care a fost făcut acum câţiva ani de Ministerul Muncii, nu ştiu, ar fi trebuit să se vadă care sunt ofertele din România, în ce domenii. Mult mai clar şi mai bine ar fi fost dacă ar fi fost ceva concret. Sunt firmele care sunt interesate, trimit ofertele, sunt chemaţi, fac proba de lucru", a declarat Iulian Manta.
"Eu vă spun că deja astăzi eram la una dintre firmele mari unde noi acuma avem o problemă cu circa 100 de muncitori; va trebui să-i trimitem să apeleze la amortizatoarele sociale, pentru că nu mai este de muncă şi asta se întâmplă zilnic. Deci, sunt multe firme care încet, încet încep să aibă probleme, să nu mai aibă de muncă", a mai spus acesta.